Slapen op linkerzij halveert kans op miskraam

Vrouwen die in de laatste fase van de zwangerschap op hun linkerzij slapen, hebben veel minder kans op een miskraam dan vrouwen die op hun rug of op hun rechterzij slapen. Dat heeft zeer waarschijnlijk te maken met de bloedtoevoer naar het ongeboren kind.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Bij vrouwen die niet op hun linkerzij slapen tegen het eind van hun zwangerschap, lijkt de kans op een miskraam tweemaal zo groot. Dat suggereert een grootschalig onderzoek van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland naar het slaapgedrag van zwangere vrouwen. Het is deze week gepubliceerd in de British Medical Journal.

Gering risico
De onderzoekers wijzen erop dat het risico van een miskraam evengoed gering is: 1,96 op de 1000 geboorten bij vrouwen die op de linkerzij slapen, tegenover 3,93 op de 1000 geboorten bij vrouwen die dat niet doen.

Daarnaast ontdekten de wetenschappers een verband tussen het risico op een miskraam in de laatste fase van de zwangerschap en het geregeld slapen gedurende de dag, of bij een langer dan gemiddelde nachtrust. Ook dit houdt weer verband met de positie die de aanstaande moeder in bed inneemt.

Te vroeg
Het is nog te vroeg om te komen met nieuwe richtlijnen voor het slaapgedrag van zwangere vrouwen, zegt hoofdonderzoekster Tomasina Stacey van de vakgroep verloskunde en gynaecologie. Daarvoor is uitgebreider onderzoek vereist. Haar studie is gebaseerd op 155 miskramen en 310 normaal verlopen geboorten tussen 2006 en 2009.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden