PlusBouwwoede

Slalommen op de jetski langs het nieuwe Centrumeiland

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad 50.000 nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in  'Koers 2025'. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

Lex Boon
Het opspuiten van het Centrumeiland werd vorig jaar voltooid, in 2018 begint de bouw. Beeld Marc Driessen
Het opspuiten van het Centrumeiland werd vorig jaar voltooid, in 2018 begint de bouw.Beeld Marc Driessen

Op zo'n vijftig meter voor Pampus steekt ­René Pot (47) een sigaret op. "Ben je wel eens op Pampus geweest?" vroeg hij drie minuten eerder, in het water voor de zandvlakte van Centrumeiland.

Vervolgens gooide hij het gas open van zijn Sea Doo GTX Limited. Na drie seconden is de 100 kilometer per uur al bereikt.

In de stralende zon lijkt de jetski - of eigenlijk: Personal Water Craft - over het kalme water te zweven, voortgestuwd door 300 pk.

Motorclub op het water
Ze noemen zichzelf de Dutch River Riders, de zestig jetski-eigenaren die regelmatig ergens in het land verzamelen om samen een toertocht te maken.

De ene keer bij IJburg, dan weer de over het Veluwemeer of de Gouwzee. Soms varen ze over de Nieuwe Maas bij Rotterdam, of doen ze een rondje door de Amsterdamse grachten. Als een motorclub op het water, met een ­eigen Facebookpagina en appgroep.

René kocht zo'n negen jaar geleden zijn eerste jetski. Op vakantie huurde hij er wel eens eentje, totdat hij ­bedacht dat hij er zelf ook gewoon een kon kopen.

Inmiddels is hij aan zijn derde toe. Prijs: zo'n 22.000 euro, inclusief de trailer.

Het is dan ook een luxe, zeewaardige variant van 3,5 meter lang. Ooit wil hij eens de oversteek van Calais naar Dover maken. In een half uurtje heen, daar even fish and chips eten, en dan weer terug.

Snelheid en vrijheid
Het plezier zit hem in de snelheid en de vrijheid. "Soms is het net motorcross op het water, soms maak je gewoon een lange tocht. Lekker uitwaaien."

Dobberend vanaf het water voor Pampus lijkt Almere binnen handbereik. Zeilboten, binnenvaartschepen en meeuwen komen langs. Uitdam is te zien en het Markermeer lonkt. In het felle licht, dat weerkaatst op het water, lijkt de stad klein en ver weg.

Wat wel goed te zien is: de ontwikkeling van IJburg. De Witte Kaap, het witte gebouw in de vorm van een schip op de kop van Haveneiland, straalt. Daarvoor steekt een grote zandvlakte het IJmeer in: het nieuwe Centrumeiland, met het paviljoen van Blijburg nog als enige bebouwing.

Hier komen 1300 woningen Beeld Jorris Verboon
Hier komen 1300 woningenBeeld Jorris Verboon

Het opspuiten van het eiland kwam vorig jaar gereed, en vlak voor de zomer besloot de gemeente dat in 2018 begonnen kan worden met de bouw van 1300 woningen.

In ontwikkelstrategie Koers 2025 wordt alvast ­rekening gehouden dat er tussen de strekdam en Centrumeiland nog eens drie eilanden kunnen komen: Middeneiland, Strandeiland en Buiteneiland.

Het college wil begin 2018 beginnen met opspuiten van het eerste eiland. Uiteindelijk moeten de drie nieuwe eilanden plaats bieden aan 7900 woningen, waarmee het een van de grootste locaties van Koers 2025 is.

Vuurtoreneiland
Dan geeft René weer gas. Om Pampus heen schieten we richting Vuurtoreneiland. We blijven een tijd slalommen in het kielzog van het 110 meter lange binnenvaartschip Gerarda Theodora om wat sprongen te maken op de golven. Als een dolfijn in zijn element die meezwemt met een schip op zee.

Als je even niet aan de kosten denkt - in een middag vaart de Sea Doo er zeventig liter benzine doorheen - is het verwonderlijk dat niet heel Amsterdam in de zomer op een jetski zit. René: "Maar het is wel echt een dure hobby. Het is een van de redenen dat de jetski nooit echt is doorgebroken in Nederland. We vormen een subcultuur."

René zet weer koers richting IJburg. Eerst door de opening van de strekdam, daarna weer vol gas. Op de plek waar ooit mensen zullen gaan wonen, tikt de ­snelheidsmeter 120 kilometer per uur aan.

Lees de andere afleveringen:
Waar in Amsterdam kan nog gebouwd worden? [+]
De Minervahaven valt langzaam ten prooi aan het reguliere stadsleven [+]
Eigenaar Belfort Hotel ligt niet wakker van de slechte recensies [+]
NDSM-werf wordt na uitbreiding een gewoon stuk stad [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden