Update

Slagveld in Britse politiek: drie leiders stappen op

Drie prominenten uit de Britse politiek trekken vandaag hun conclusies na de nederlaag van hun partijen bij de parlementsverkiezingen van gisteren. Na UKIP-leider Nigel Farage en Labourleider Ed Miliband, die volgens de BBC vanmiddag zijn vertrek aankondigt, stapt ook Liberaal-Democraat Nick Clegg op.

Miliband Beeld anp
MilibandBeeld anp

Labourleider Ed Miliband zegt ,,absoluut en totaal verantwoordelijk'' te zijn voor de slechte resultaten bij de Britse verkiezingen. ,,Het spijt me zo voor alle kandidaten die hun zetels zijn kwijtgeraakt. Groot-Brittannië heeft een sterke Labourpartij nodig. Ik treed vanmiddag nog terug.''

Clegg wist zelf vast te houden aan zijn zetel, maar zijn partij werd gedecimeerd van 57 naar 8 zetels. Hij vindt dat 'de politiek van angst en grieven heeft gewonnen van liberalisme'.

UKIP-leider Farage is wel van plan betrokken te blijven bij zijn partij. ,,Ik ga een tijdje niets doen en me niet met politiek bezig houden. In september zijn er leiderschapsverkiezingen en ik zal er in de zomer over nadenken of ik me daarvoor verkiesbaar zal stellen. Persoonlijk is er een groot gewicht van mijn schouders geheven, ik heb me nooit gelukkiger gevoeld.''

Doorregeren
De Conservatieve Partij is zeker van een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. De uitslag van slechts zeven districten moet nog bekend worden, maar de partij van premier David Cameron is voorbij de magische grens van 326 zetels. Volgens een prognose van de BBC halen de Conservatieven uiteindelijk 331 zetels, een meerderheid van twaalf zetels.

Omdat de Conservatieven van Cameron blijven regeren, komt er een referendum over het wel of niet in de Europese Unie blijven van het land.

Labourleider Ed Miliband heeft gezegd dat het een 'zeer teleurstellende en moeilijke nacht' was voor zijn partij. Hij zei 'zeer bedroefd' te zijn over de resultaten in Schotland, waar Labour waarschijnlijk al zijn veertig zetels moet inleveren aan de Schotse Nationale Partij (SNP). Labours schaduwminister Douglas Alexander van Buitenlandse Zaken moet zijn zetel afstaan aan de 20-jarige studente Mhairi Black van de SNP.

Alexander is de eerste grote naam in de Britse parlementsverkiezingen die zijn zetel heeft verloren. In zijn kiesdistrict Paisley and Renfrewshire South in Zuidwest-Schotland behaalde hij 17,864 stemmen. Black wist 23.548 kiezers achter zich te scharen. Black is daarmee het jongste parlementslid in Groot-Brittannië sinds de zeventiende eeuw.

Lagerhuiszetel van Liberaal-democraten
Nick Clegg, vicepremier en partijleider van de Liberaal-Democraten, hield wel zijn Lagerhuiszetel, maar dat gold niet voor zijn voorganger Charles Kennedy.

Dat succes maakt de verkiezingen voor Clegg nog geen feestje. De Liberaal Democraten lijden zware verliezen en houden mogelijk minder dan tien zetels over, van de 56 zetels die de partij in de afgelopen periode tot coalitiepartner van de Conservatieven maakte.

De partij lijkt een hoge prijs te gaan betalen voor hun deelname aan de coalitie met de Conservatieven de afgelopen periode. Verscheidene hoge Liberaal Democraten zijn er al zeker van dat ze niet kunnen terugkeren in het Lagerhuis, onder wie de minister van Justitie Simon Hughes, de staatssecretaris voor Energie en Klimaat, Ed Davey, en de staatssecretaris voor Economische Zaken Vince Cable.

'Het is vanavond pijnlijk duidelijk een onbarmhartige en afstraffende avond voor de Liberaal Democraten', verklaarde Clegg, die zei later vandaag met partijleden over zijn positie binnen de partij te praten. Het is niet duidelijk of hij het partijleiderschap wil opgeven.

De pas 20-jarige Mhairi Black Beeld AFP
De pas 20-jarige Mhairi BlackBeeld AFP
De voorpagina's van de Britse kranten vandaag. Beeld ANP
De voorpagina's van de Britse kranten vandaag.Beeld ANP
Premier David Cameron van de Conservatieven. Beeld afp
Premier David Cameron van de Conservatieven.Beeld afp
Een supporter van de Schotse Nationale Partij SNP). Beeld afp
Een supporter van de Schotse Nationale Partij SNP).Beeld afp
Leider van de SNP, Nicola Sturgeon, viert het succes. Beeld epa
Leider van de SNP, Nicola Sturgeon, viert het succes.Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden