Slagerij Woorts in Maasstraat dreigt te moeten sluiten

De toekomst van Slagerij Woorts in de Maasstraat in Zuid is onzeker; de verhuurder wil het pand verbouwen, koppelen aan een bedrijfsruimte ernaast en voor een aanzienlijk hoger bedrag verhuren. Maandag dient een kort geding over de zaak.

Janno Lanjouw
Peter Woorts (l) en zijn vader 'Oom' Piet in de slagerij. 'Mensen komen hier omdat alles nog zo is als vroeger.' Beeld Janno Lanjouw
Peter Woorts (l) en zijn vader 'Oom' Piet in de slagerij. 'Mensen komen hier omdat alles nog zo is als vroeger.'Beeld Janno Lanjouw

'Oom' Piet Woorts is 81, maar nog elke dag monter aan het werk. "Eigenlijk mag ik niet klagen. Ik heb hier ruim 50 jaar gewerkt, waarvan ruim 40 jaar samen met mijn zoon Peter. Mijn kleinzoon wil die traditie voortzetten. Dat is toch prachtig?"

Maar het is maar de vraag of kleinzoon Paul de kans krijgt om in de Maasstraat achter de toonbank te staan. In oktober vorig jaar ontving Woorts bericht dat verhuurder Libra de huur opzegde. Een aanpalend pand zou bij de zaak worden getrokken, waarna Woorts de zaak weer opnieuw zou kunnen gaan huren.

Huur vier keer zo hoog
"Het zou erop neerkomen dat de huur vier keer zo hoog wordt als nu. Dat is voor een zaak als de onze niet op te brengen," zegt Peter Woorts (58). Daarmee zou Slagerij Woorts het zoveelste slachtoffer zijn van de hysterische stijging van vastgoedprijzen.

"Wij willen natuurlijk blijven," gaat Woorts verder. "En we willen ook helemaal niet verbouwen. Dat hebben we voor het laatst in 1965 gedaan en mensen komen hier juist naartoe omdat alles nog zo is als vroeger. Het is nog net geen cultureel erfgoed. Maar veel belangrijker dan dat is dat mensen zich er thuis voelen."

Voor veel buurtbewoners is Slagerij Woorts inderdaad een sociaal ankerpunt. Jong en oud nemen plaats op het houten bankje dat tegen de etalageruit staat. Kinderen die vaker komen, weten dat ze dan een stukje worst krijgen. Ouderen rusten uit terwijl ze op hun beurt wachten of blijven hangen om een praatje te maken.

Steunbetuigingen
Tientallen steunbetuigingen zijn bij Woorts binnengekomen. Een brief op de toonbank waarschuwt dat zonder de slager 'de ziel grotendeels uit de Maasstraat zal vertrekken' en dat de ondertekenaar dan geen reden meer heeft om er te komen winkelen.

De handtekeningenlijsten in de slagerij worden dan ook flink getekend. "Dit is een superbelangrijke zaak in de Maasstraat. Het is dit soort zaken die er een prettige winkelstraat van maken, niet zo'n nagelsalon aan de overkant. Ik kom hier al dertig jaar," zegt Janneke, die om de hoek in de Roerstraat woont. "Hier worden we echt pissig van," voegt ze nog toe.

Vastgoedbeheerder Libra, die niet wilde reageren, is een civiele procedure tegen Woorts begonnen. De eerste zitting dient maandagochtend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden