Slager Osdorp vrijgesproken van brandstichting in eigen zaak

Slager Suat Yurekli in Osdorp, die werd verdacht van het in brand steken van zijn eigen zaak 'het Vleespaleis', is dinsdag vrijgesproken door de rechtbank. Er was te weinig bewijs om betrokkenheid van de slager bij de brand aan te kunnen tonen.

De slagerij van Yurekli Beeld Hanna Bijl
De slagerij van YurekliBeeld Hanna Bijl

De slagerij was enkele dagen voorafgaand aan de brand op last van de burgemeester gesloten nadat er 900 gram hasj en munitie in het kantoor werd gevonden. Enkele afgetapte telefoontjes bevatten vermoede uitspraken van Yurekli over het stichten van brand, voorafgaand aan de gebeurtenis en maakten hem de hoofdverdachte in de zaak.

De slager werd twee weken voor de uitspraak vervroegd vrijgelaten wegens gebrek aan voldoende bewijs. De uitspraken in de getapte telefoontjes gingen niet over concrete plannen.

Bijkomen
Yurekli heeft ruim drie maanden vast gezeten. Momenteel proberen hij en zijn familie volgens zijn advocaat bij te komen van alle commotie die de zaak bracht. Ook loopt de bestuurszaak over hoe het verder gaat met zijn bedrijf nog. Yurekli wil het liefst weer zo snel mogelijk aan het werk.

"Mijn cliënt ziet de vrijspraak als ultieme bevestiging van zijn onschuld en hoopt dat zijn naam op deze manier gezuiverd wordt," aldus de advocaat van de slager, Fabian Siccama. "Dit geeft hem veel vertrouwen in de strijd met de gemeente om zijn slagerij te heropenen."

Medicinaal
De gevonden softdrugs zijn volgens Siccama bovendien puur medicinaal. "Bij politie en justitie is bekend dat mijn cliënt de ziekte van Crohn heeft en daarom medicinale hasj rookt om de pijn te verlichten."

Wie de brand wel heeft gesticht is nog niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie heeft geen nieuwe verdachten aangevoerd. "Mijn cliënt heeft wel enkele vermoedens daarover, maar maak dat maar eens hard. Zijn zaak liep goed en er zijn genoeg mensen in zijn zakelijke, maar ook persoonlijke sfeer die het gedaan zouden kunnen hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden