Column

'Slagen voor je eindexamen heeft iets racistisch'

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

"Kijk, zie je die vlag uithangen met die schooltas? Dat vind ik nou een heerlijke Nederlandse traditie. Daar, in dat huis, is weer een kind geslaagd voor zijn of haar eindexamen. Die vlag en tas tonen aan: daar wonen trotse ouders en een trots kind!"

"O, mijnheer Holman vindt dat een mooie Nederlandse traditie... Nou, ik niet!"

"Niet? Waarom niet?"

"Ten eerste die driekleur. Dat vreselijke nationale symbool. Zo wordt nationalisme al ingeprent in de geesten van die kinderen. Vind je het gek dat we nu een generatie jongeren hebben, die Baudet-Jugend, die tegen Europa is?"

"Ik ben ook trots op die vlag, en..."

"Dat bedoel ik. Jij weet niet waar die vlag voor staat. Geen historisch besef. Weet je wel dat de NSB ook altijd met die vlag liep te zwaaien? Ik vind het eng!"

"Goh... ja... nou ja... het mag ook een Ajaxvlag zijn... kan me niets schelen... Maar dat ze vieren dat ze geslaagd zijn, dat ze een einddiploma hebben, dat is toch geweldig?"

"Geslaagd voor wat? Moet ik bewondering hebben voor het feit dat overwegend witte kinderen witte leerstof hebben geleerd uit boeken die geschreven zijn door witte mensen, meestal mannen? Ja, jij zal dat wel weer geweldig vinden. Maar ik vind het uiterst dubieus."

"Dubieus... ze zijn..."

"Dubieus ja. We weten dat die kinderen met hun mooie diploma vrijwel niets hebben geleerd over de tot slaaf gemaakten! Als ze filosofie krijgen, leren ze alleen de westerse filosofie. Cultuur, alleen de westerse cultuur. Die ook meestal wit is. Hoe denk je dat kinderen van kleur zich hierover voelen, als ze keer op keer, bij elk vak moeten ­leren dat wit superieur is?"

"Maar zo'n diploma is toch geweldig, en de wereld..."

"Geweldig? Zo'n diploma, een westers construct, is in feite iets om je voor te schamen. Hoe denk je dat kinderen zich voelen die geen eindexamen kunnen doen, omdat de maatschappij ze niet ziet staan, ­omdat ze niet de juiste ouders hebben, niet in het goede, ­witte postcodegebied zijn ­geboren."

"Maar dat ze geslaagd zijn, is toch..."

"Slagen voor je eindexamen heeft iets racistisch, zoals ik heb aangetoond, en is derhalve behoorlijk rechts. Je ziet ook dat vooral kinderen uit ­gegoede milieus slagen. Als ik zo'n vlag zie met een tas, dan weet ik: daar wonen de Suspecten."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden