Column

Slachtrituelen

Bij de talkshow Verken & Rundkopf kwam de rituele slachting van mensen ter sprake. Apie Chimp vond dat rituele slachten schijnheilig: "Weet u dat elke week duizenden en duizenden Kenianen en Zambianen worden geslacht, louter en alleen voor onze consumptie?"

Daar gaat het niet om, Chimp. Het gaat om de manier waarop," zei Olga Ooievaar, "ik zie niet in waarom die mensen nodeloos pijn moeten lijden. En ik denk dat de vrijheid van godsdienst niet in gevaar komt als wij mensen zonder pijn slachten."

Mevrouw Ooievaar, u weet net zo goed als ik dat Gnoes, om hun godsdienstige plichten te kunnen vervullen, de mensen met een pik in hun hart slachten. Pythons hechten er aan mensen middels verwurging om het leven te brengen. Dat gebeurt al duizenden jaren."

Maar de vraag is, waarom dat nodeloos lijden? We kunnen mensen pijnloos afmaken. Met gas, elektriciteit, een injectie... U maakt mij niet wijs, dat het God meer behaagt als een mens wordt gewurgd of wanneer hij in zijn hart wordt gepikt door een Gnoe!''

Ik vind de discussie nu onsmakelijk worden, Olga... mevrouw Ooievaar, maar ik geef toe, ergens raakt u wel de kern: wij moeten ons niet bemoeien met hoe verschillende dieren met hun geloof omgaan en mensen afmaken. Het is door de wetenschap trouwens niet bewezen dat verwurging erger is dan het afmaken met gas of elektriciteit, mits het maar snel en effectief gebeurt."

En wie gaat dat dan controleren? Trouwens, ik kan u vele wetenschappelijke onderzoeken presenteren, die precies het tegenovergestelde beweren. En dan heb ik het niet eens over de enorme hoeveelheid mensen die zomaar worden afgemaakt."

Ik beluister toch een merkwaardige tegenstelling in uw betoog, mevrouw Ooievaar. U wilt de rituele plichten van de Gnoes en de Pythons beknotten, terwijl u sanctioneert dat er duizenden mensen voor onze consumptie worden gedood. Neemt u mij dan niet kwalijk, dat ik dat toch zie als een beperking van de vrijheid van godsdienst."

Mijnheer Chimp, er zijn heel veel gebruiken van duizend jaar geleden die we nu onwenselijk vinden, en..."

Helaas, mijnheer Chimp en mevrouw Ooievaar, de tijd zit er op. Ik dank u, en tot de volgende keer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden