Plus

Slachtoffers zinloos geweld willen beweging in gang zetten

Twee Amsterdamse vrouwen die in september door een onbekende man in West zijn mishandeld, deden een oproep: 'Sta op, kijk niet weg.' Rappers, dichters, acteurs en musici ­leveren maandagavond een bijdrage aan de oproep tijdens een openbare bijeenkomst in de Roode Bioscoop.

Hanneloes Pen
Illustrator Milo ontwierp 'een helpende hand' met een oog erin. Beeld Milo
Illustrator Milo ontwierp 'een helpende hand' met een oog erin.Beeld Milo

De 41-jarige Miriam en 29-jarige Noortje, die in september in de Orteliusstraat werden mishandeld, hopen dat er met hun oproep een 'beweging' op gang komt waardoor voorbijgangers niet toekijken als iemand wordt mishandeld of beroofd, maar ingrijpen.

Miriam werd in de Orteliusstraat in West uit het niets door een onbekende man van haar fiets geduwd. Verschillende omstanders keken roerloos toe. Miriam riep hard: 'Maak een foto!' De 29-jarige Noortje, die net voorbijfietste, pakte haar telefoon en fotografeerde de dader.

Op de foto's, die door de politie zijn verspreid, is te zien hoe de man met verbeten gezicht vervolgens op haar afstormt.

Noortje werd ernstig mishandeld en liep breuken in haar kaak, jukbeen en oogkas en een hersenschudding op. Ze kreeg ook gezichtsproblemen.

Zora Duvnjak, maatschappelijk werker, pakte de oproep van de twee vrouwen op. "Samen met kunstenaars willen we een statement ­maken. Andere mensen lieten de mishandelingen gewoon gebeuren. Ze grepen niet in, terwijl ze deze ellende hadden kunnen voorkomen. Dit zinloze ­geweld moet stoppen."

Verharding
In het persbericht staat dat het een avond wordt 'vol wijsheden, muziek, theater, poëzie, tekeningen, foto's, ­video's en moed', bedoeld om te inspireren en verharding en geweld in de samenleving tegen te gaan. Illustrator Milo ontwierp een ansichtkaart, sticker en vlag van 'een helpende hand' met een oog erin.

Dichteres Diana Ozon schreef twee gedichten: 'Je weet nooit van te voren/ hoe onverzettelijk je bent/ je weet nooit van te voren/of je jezelf echt goed kent.'

Er is een Facebookpagina - Sta op, kijk niet weg! - gemaakt waarop informatie staat over de avond.

Duvnjak: "We zijn van plan een stichting op te richten en activiteiten op scholen te organiseren om aan te kaarten hoe noodzakelijk het is dat je ingrijpt. En waarschijnlijk komt er ook een festival. We zien dat dit soort geweld toeneemt."

Leidseplein
Begin november werd uit het niets een 59-­jarige man in Zuidoost van zijn fiets geduwd, hij raakte daarbij zwaargewond. Vorig jaar werd een vrouw 'zomaar' van haar fiets geduwd bij het Leidseplein en liep daarbij zware verwondingen op. Eind ­november werd een 21-jarige vrouw bij de NDSM-pont mishandeld. ­Onduidelijk is nog of het daarbij om een beroving gaat.

De dader van de mishandeling van Noortje en Miriam is onlangs gepakt. Noortje: "Met deze avond willen we een beweging in gang zetten om voor elkaar op te komen. Steek een helpende hand uit, bekommer je om je ­medemens. We willen daarmee iets ­negatiefs omzetten in iets positiefs."

De bijeenkomst begint om 20 uur.

null Beeld Milo
Beeld Milo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden