Slachtoffers priestermisbruik doen beroep op paus

Italiaanse slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken eisen in een rechtstreeks aan paus Franciscus gerichte videoboodschap gerechtigheid. Zij willen dat er een commissie in het leven wordt geroepen die diepgaand onderzoek naar de misstanden gaat doen. Het 'Misbruiknetwerk' heeft een kopie van de video naar de Vaticaanse onderminister van buitenlandse zaken, monseigneur Angelo Becciu, gestuurd.

Redactie
Paus Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het St. Pietersplein. Beeld getty
Paus Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het St. Pietersplein.Beeld getty

In de video en in brieven verwerpen de slachtoffers de wijze waarop zij door de katholieke kerk en het Vaticaan zelf zijn behandeld. De helft van hen heeft op een dovenschool in Verona gezeten waar honderden kinderen jarenlang zouden zijn misbruikt. Het Vaticaan heeft nog niet op de video gereageerd.

De stichting Abuse Network heeft de namen van zo'n 150 Italiaanse priesters online gezet die sinds 2000 door Italiaanse rechters zouden zijn veroordeeld voor aan misbruik gerelateerde misdaden. Daarmee probeert de stichting aan te tonen dat het probleem aanzienlijk is in Italië. Toch heeft het Vaticaan traag gereageerd op de beschuldigingen en pas dit jaar richtlijnen opgesteld hoe de kinderen beter beschermd kunnen worden.

Volgens de slachtoffers gaan die richtlijnen lang niet ver genoeg. Bisschoppen hebben nog steeds geen wettelijke verplichting om misbruik te melden aan de politie, enkel een morele verplichting.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden