Update

'Slachtoffers Olympische Spelen München herdenken in Londen'

De ChristenUnie en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) willen dat de slachtoffers van de gijzeling tijdens de Olympische Spelen van München in 1972 worden herdacht tijdens de Spelen van dit jaar in Londen.

Herdenking in München, vijf dagen na het drama op de Olympische Spelen, 1972. Beeld AFP
Herdenking in München, vijf dagen na het drama op de Olympische Spelen, 1972.Beeld AFP

De ChristenUnie (CU) wil dat de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Marlies Veldhuijzen van Zanten (Sport) zich inzetten voor een minuut stilte tijdens de openingsceremonie. CU-Tweede Kamerleden Joël Voordewind en Esmé Wiegman hebben hierover schriftelijke vragen gesteld. Het CIDI heeft ook NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis aangeschreven.

Het is 40 jaar geleden dat 11 Israëlische atleten en coaches en één Duitse agent omkwamen door de terroristische actie in Duitsland. Palestijnen gijzelden het sportteam op 5 september 1972. Ze eisten de vrijlating van Palestijnse gevangenen en doodden de gijzelaars tijdens een mislukte reddingsactie.

Het Internationaal Olympisch Comité wees een verzoek van nabestaanden om een herdenking eerder van de hand. Onder die nabestaanden was ook de Nederlandse Ankie Spitzer, aldus het CIDI woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden