Update

Slachtoffers misbruik conciërge Nieuw-West zijn broer (8) en zus (12)

De 63-jarige conciërge Johan Z. van de openbare basisschool Pieter Jelles Troelstra blijft voorlopig vastzitten op verdenking van ontucht met twee leerlingen. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam vandaag.

Loes de Fauwe
De Pieter Jelles Troelstraschool in Geuzenveld. Beeld Google Maps
De Pieter Jelles Troelstraschool in Geuzenveld.Beeld Google Maps

De verdachte werkte als conciërge op de Pieter Jelles Troelstraschool in Nieuw-West. Tussen januari 2014 en februari dit jaar zou hij zich meerdere malen hebben vergrepen aan een meisje dat in die periode twaalf jaar werd en haar broertje van zeven en later acht jaar oud. De leerlingen zouden onder meer zijn gedwongen Z. af te trekken en met zijn geslachtsdeel te spelen.

In de tenlastelegging beschuldigt het Openbaar Ministerie de man ook van verkrachting, in juridische termen omschreven als 'seksueel binnendringen' van het lichaam. Onderzoek daartoe echter is nog niet afgerond, een van de redenen waarom de inhoudelijke behandeling van de zaak is uitgesteld. Ook de computer van de man wordt nog onderzocht.

Andere slachtoffertjes
Officier van justitie S. van Vliet wil bovendien 'honderd procent zekerheid' hebben dat er geen andere slachtoffertjes zijn. Hij vreest bovendien recidive 'gezien de lange duur van het misbruik van deze kinderen die aan de zorg van verdachte waren toevertrouwd'. Het misbruik, dat aan het licht kwam na geruchten in de wijk, had plaats bij de conciërge thuis.

De advocaat van Z., mr. L. van Mierlo, vroeg om schorsing van de voorlopige hechtenis. Naar zijn zeggen gaat de zaak 'alleen' om ontucht, ook al is dat 'ook wel ernstig', zo zei hij. 'Maar het dossier geeft geen aanleiding te verwachten dat meer kinderen zijn misbruikt. Bovendien is mijnheer een first offender.'

Medische klachten
De verdachte zelf, een blozende kalende man in een grijs fleecejack, wilde graag uit voorlopige hechtenis worden geschorst omdat hij medische klachten heeft. Hij hield een nogal uitgebreid verhaal over holteontstekingen en 'dove' benen. Ook zei hij last te hebben van 'naweeën van een burn out': 'Daardoor is zelfs de geboorte van mijn kleinkind aan mij voorbij gegaan.' Geen woord over de misbruikte kinderen.

In een luid uitgesproken onderonsje met zijn advocaat zei de verdachte: 'Het is op alle fronten afzien daarzo, weinig beweging en die heb ik medisch gezien wel nodig.' De rechtbank vond gezien de ernst van de feiten al die particuliere belangen niet opwegen tegen het belang van voortgaand onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden