Slachtofferhulp wil woonverbod na moord

Slachtofferhulp laat juristen onderzoeken of daders van levensdelicten een woonverbod opgelegd kan worden. Dat maakt het voor veroordeelden voor moord of doodslag onmogelijk na hun straf in de buurt van nabestaanden te gaan wonen.

Carla van der Wal
Slachtofferhulp laat juristen onderzoeken of daders van levensdelicten een woonverbod opgelegd kan worden. Beeld anp
Slachtofferhulp laat juristen onderzoeken of daders van levensdelicten een woonverbod opgelegd kan worden.Beeld anp

Ook zedendelinquenten kan het met zo'n woonverbod onmogelijk worden gemaakt in de buurt van slachtoffers een woning te betrekken.

De Landelijke Organisatie voor Nabestaanden Geweldslachtoffers begint na de zomer een lobby om dit na België ook in Nederland voor elkaar te krijgen.

Eén van de drijvende krachten, Jack Keijzer, zorgde er eerder al voor dat nabestaanden spreekrecht kregen in de rechtszaal. "Ik geloof dat de tijd er rijp voor is."

Ingewikkeld
Slachtofferhulp ziet de worsteling van nabestaanden met de terugkeer van een dader naar hun woonomgeving als een 'wederkerend probleem'.

Bestuurslid Victor Jammers: "Het is ingewikkeld. Hoewel de dader iets vreselijks heeft gedaan, moet hij weer zijn plek in de samenleving vinden. Tegelijk staat dat op gespannen voet met de belangen van nabestaanden. Omdat we weten van deze problematiek laten wij een aantal juristen kijken wat er mogelijk is."

In België bestaat er al een woonverbod, dat zorgt dat zedendelinquenten niet in de buurt van hun slachtoffers kunnen wonen. In Nederland bestaat wel een gebiedsverbod dat verdachten die op vrije voeten zijn verbiedt in de buurt van slachtoffers te komen, maar dat geldt voor een beperkte tijd. Als de straf voorbij is, mogen daders gaan en staan waar ze willen.

Leed
Doordat in het merendeel van levensdelicten daders en slachtoffers bekenden van elkaar zijn en zich in dezelfde sociale kringen begeven, gebeurt het regelmatig dat daders terugkeren naar de plaats waar ook familie van hun slachtoffer woont.

Keijzer: "Het zorgt voor veel leed en geeft een permanent onrustig gevoel. In België zijn er wel mogelijkheden voor een permanent woonverbod, wij willen dat in Nederland ook."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden