Update

Slachtoffer Zuidoost is Top 600-lid Siegmar Flaneur (24)

Siegmar Flaneur, die vannacht op 24-jarige leeftijd is doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost, waar hij woonde, was een jonge man met twee gezichten: een pleger van nare misdrijven, maar volgens bekenden ook een vrolijke en vriendelijke jongen.

Paul Vugts en Maarten van Dun
De door de politie verspreide foto van het slachtoffer. Beeld Politie
De door de politie verspreide foto van het slachtoffer.Beeld Politie

Twee nog onbekende mannen schoten hem rond tien voor twee dood op de Leerdamhof, niet ver van de Gaasperplas. Op de plaats delict werden meerdere kogelhulzen gevonden, overigens niet van een zwaar wapen als een kalasjnikov. De daders vluchtten waarschijnlijk op een scooter, die even later uitgebrand werd teruggevonden. Een verband met één van de vetes die momenteel in Amsterdam worden uitgevochten lijkt vooralsnog niet waarschijnlijk.

De op Curaçao geboren Flaneur behoorde tot de Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen in de stad en was onder meer veroordeeld voor verscheidene straatroven in Amsterdam en voor een mishandeling in de regio Arnhem in 2012.

De laatste zaak waarvoor hij in 2012 met twee medeverdachten voor de Amsterdamse rechtbank stond, draaide om het (dronken) rijden zonder rijbewijs, veroorzaken van ongevallen en doorrijden; twee straatroven en een poging iemand dood te slaan met een fles.

Honkballer
In 2011 stond hij met een andere verdachte terecht voor twee gewelddadige straatroven in 2010 en het bezit van wat amfetamine.
Behalve een crimineel was de goedlachse Flaneur een fanatieke honkballer voor de club Ban Topa in Zuidoost.

Zijn advocaat Jos Rijser had het idee dat het de laatste tijd juist wel goed ging met hem. 'Ik ken hem als een heel rustige jongen die af en toe domme dingen deed,' zegt Rijser. 'Hij was volgens mij weer volop aan het honkballen. Ik had helemaal niet verwacht dat hem dit stond te gebeuren.'

Flaneur speelde al zeker sinds zijn veertiende honkbal bij Ban Topa, de Antillaanse honkbalvereniging in Zuidoost, die sport als middel heeft om de 'wat moeilijkere jeugd te bereiken.' In zijn jeugd speelde Flaneur op een redelijk hoog niveau, samen met spelers die later het Nederlands honkbalelftal bereikten. In de teams speelde hij meestal samen met zijn zes jaar oudere broer.

Ban Topa werd begin jaren negentig opgericht door een oud-politieman, om de Antillaanse jongeren in de Bijlmer, die vaak uit zwakke sociale milieus komen, tot volle wasdom te laten komen. Enkele jaren geleden was de club enigszins in verval geraakt. Een deel van de jeugd van de vereniging raakte later in hun leven toch betrokken bij criminaliteit. Bij de honkbalvereniging is geschrokken gereageerd op de dood van Flaneur.

Flaneur is het vierde dodelijke slachtoffer van vuurwapengeweld in Amsterdam dit jaar. Een vijfde, oud-vechtsportbaas en veroordeeld moordenaar Ron Nyqvist, pleegde zelfmoord. Bij andere schietincidenten vielen gewonden, of bleef onduidelijk of iemand was geraakt.

Forensisch onderzoek op de plaats waar Flaneur werd doodgeschoten. Beeld anp
Forensisch onderzoek op de plaats waar Flaneur werd doodgeschoten.Beeld anp
null Beeld JV/Het Parool
Beeld JV/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden