Slachtoffer vader Sloterplasbaby: Ik ben enorm gemanipuleerd

Yasmina (26) is een van de slachtoffers van de vader van de dode Sloterplasbaby, een dertigjarige Marokkaans-Nederlandse man. De man die zich Marouane noemde, lichtte voornamelijk Marokkaanse vrouwen op voor tienduizenden euro's. Yasmina meldde zich na een oproep van de politie.

Beeld Jip van den Torn

Over de oplichting heeft Yasima, afkomstig uit een kleine plaats in Brabant, nooit gepraat. Uit schaamte. De ervaring, die diep ingreep op haar leven, verdrong ze. Maar toen 'Marouane' vorige week werd opgepakt en de geraffineerde oplichting van voornamelijk Marokkaanse vrouwen voor tienduizenden euro's in de media kwam, besloot ze haar verhaal, soms in tranen, alsnog te vertellen.

Ze leerde 'Marouane' in het voorjaar van 2012 op het NS-station in Den Bosch kennen. Hij vroeg haar de weg. Het klikte. "Ik vond hem een spontane, leuke jongen."

Ze spraken een keer af en het duurde niet lang of het contact werd vrij serieus. "Hij was lief en zorgzaam, had een eigen zaak, een autobedrijf, en beloofde van alles. Hij had mooie toekomstplannen met me en wilde dolgraag met me verloven. Ik wilde toen heel graag het huis uit en ging er heel makkelijk in mee," zegt Yasmina (niet haar echte naam).

Chakir
Ze moest, zei hij, haar ouders alvast over de verloving inlichten. "Hij kwam graag een keer kennismaken met mijn familie." Kort na het huwelijksaanzoek kreeg Yasmina via de telefoon van Marouane een vrouw aan de lijn. "Deze vrouw zei: 'O, wat leuk dat je mijn schoonzusje wordt. Ik ben zo blij dat je je met Chakir gaat verloven. O, sorry', zei ze toen snel, 'ik bedoel Marouane.' Ik schrok daarvan," zegt Yasmina. Achteraf kan ze alleen maar bedenken dat dit telefoontje ervoor moest zorgen dat de verloving serieus moest lijken.

Hoewel ze Marouane al een paar maanden kende, was ze nog nooit bij hem thuis geweest. "We hadden vooral contact via ping en sms en spraken vaak buitenshuis af," zegt ze. Marouane woonde in Wijchen maar had ook een woning in Rotterdam, vertelde hij haar. "Ik vond dat wel een beetje gek maar hij had er allerlei verklaringen voor."

Al aan het begin van de relatie begon Marouane haar om geld te vragen: bedragen van vijftig tot honderd euro voor het betalen van een rekening voor de op handen zijnde verloving. Hij kon even niet bij zijn eigen geld. Ze zou het geleende bedrag uiteraard terugkrijgen. Daar kwam echter niets van.

Lening
Integendeel, de bedragen die hij nodig had, liepen al snel op tot honderden euro's. "Ik had het toen niet door, maar werd enorm gemanipuleerd. Ik heb zelfs mijn ouders en andere familieleden geld moeten vragen." Het ging zover dat ze zelfs haar studiefinanciering volledig aan hem moest afstaan. "Uiteindelijk moest ik van hem ook een lening afsluiten. Hij dreigde dat ik een probleem zou krijgen als ik het niet deed. Ik was zo bang voor hem en leende een bedrag van 2500 euro."

Het bleef niet bij het lenen van geld. Ze vermoedt dat hij haar ook, onder bedwelming, seksueel heeft misbruikt. "We gingen wat drinken in een hotel. Het volgende dat ik weet, is dat ik wakker werd op de achterbank van de auto in de parkeergarage van dat hotel. Hij lag boven op me. Wat er allemaal gebeurd was, wist ik niet maar de volgende dag stond hij bij me op de stoep. Ik moest mee naar de apotheek voor de morning-afterpil. Hij bleef erbij staan om te zien hoe ik die pil slikte."

Beeld anp

Hetzelfde gebeurde kort daarna nog eens. "Ook werd ik een keer wakker in een garagebox van een woning in Wijchen. Opnieuw moest ik toen de morning-afterpil nemen van hem. Hij zat niet te wachten op een kind, zei hij." Over het verhaal van de Sloterplasbaby is ze sinds kort op de hoogte.

Geen zin meer
Vele malen vroeg ze Marouane om haar geld. Elke keer beloofde hij haar zo snel mogelijk terug te betalen. Maar niet lang daarna verdween hij. Hij had haar telefoon - een Blackberry - afgepakt. Foto's en sms'jes van hem heeft ze daarom niet meer. "Hij zei ineens dat hij er geen zin meer in had. Sinds die dag heb ik nooit meer iets van hem gehoord of gezien. Telefonisch was hij onbereikbaar."

Hoe hij haar destijds zo ver heeft gekregen, begrijpt ze achteraf zelf ook niet. Ze schaamde zich zo erg dat ze haar ouders nooit heeft ingelicht. "Maar toen het bericht in de media kwam op welke wijze hij vele Marokkaanse vrouwen oplichtte, wist ik meteen dat hij het was. Ik herkende hem. Mijn hart klopt honderd keer zo snel nu ik dit vertel."

Ze heeft dinsdag aangifte gedaan. "Nu wordt er misschien toch iets met mijn verhaal gedaan."

De echte naam van Yasmina is bij de redactie bekend.

Trouwen

De dertigjarige man, vader van de dode Sloterplasbaby, werd vorige week opgepakt wegens oplichting van meerdere voornamelijk Marokkaanse vrouwen voor tienduizenden euro's. De Marokkaans-Nederlandse verdachte kwam bij de recherche in beeld tijdens het grote onderzoek naar een pasgeboren kindje in 2016 dat dood bij de Sloterplas was aangetroffen.

De man, afkomstig uit Gelderland, werd in dit onderzoek verhoord. Er kwamen vervolgens ernstige vermoedens van oplichting aan het licht. Hij bleek jarenlang op slinkse wijze vrouwen te hebben benaderd.

Hij noemde zich Nourdin, Nordin, Marouane, Brahim, Bouka, Chakir, Taoufik en Said en beweerde een succesvolle zakenman te zijn. Hij zei met de vrouwen te willen trouwen. Soms nam hij zelfs contact op met zijn potentiële schoonfamilie. De slachtoffers hadden niks door, zelfs niet toen hij hun vroeg om geld voor het verlovingsfeest, of zijn bedrijf. Zodra hij het geld binnen had, verdween hij.

De vader van de baby kwam in juni 2018 via dna-verwantschapsonderzoek in beeld. De recherche vond via de vader de moeder van de baby, een 25-jarige vrouw uit West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden