Slachtoffer schietpartij Zuidoost is 35-jarige Carlos Bonevacia

De man die dinsdag 12 april in een portiek van de flat Kruitberg in Amsterdam Zuidoost werd neergeschoten is de van oorsprong Curacaose Carlos Miguelito Bonevacia (35).

Maarten van Dun
Het slachtoffer werd aangetroffen in de portiek van flat Kruitberg Beeld Maarten van Dun
Het slachtoffer werd aangetroffen in de portiek van flat KruitbergBeeld Maarten van Dun

Bonevacia, die door zijn omgeving Maiky werd genoemd, stond dinsdagavond rond 23.30 uur te wachten bij de lift van de flat Kruitberg, toen een man de portiek in rende en op hem begon te schieten. 'Maiky' werd meerdere keren geraakt, ook in zijn hoofd. Hoewel nog werd geprobeerd hem te reanimeren, overleed Bonevacia in de hal van de flat.

Carlos Bonevacia was die avond slecht ter been, vanwege een recente operatie aan zijn knie. Op camerabeelden die de politie gisteravond toonde in Opsporing verzocht, is te zien hoe hij op krukken langzaam naar het portiek van de flat loopt. Hij woonde in Kruitberg met zijn moeder en hij kwam die avond thuis nadat hij in een café om de hoek naar een voetbalwedstrijd had gekeken.

Op de beelden is ook te zien hoe vanaf de overkant van de straat de latere schutter richting Bonevacia loopt. Als het slachtoffer het portiek in stapt en zijn rug naar de straat draait, versnelt de dader zijn pas en volgt hem, waarna binnen enkele seconden de dodelijke schoten worden gelost.

De schutter rent na zijn daad richting Kleiburg. De politie zoekt een dunne, zwarte man, die mogelijk van Surinaamse, Antilliaanse of Dominicaanse afkomst is. Hij is slank en atletisch gebouwd en heeft een brede neus. Hij had een donker trainingspak van Nike aan.

Kleine crimineel
Maiky was bepaald geen onbekende in de Bijlmer. Op de plek waar hij dinsdagavond stierf was de dag na zijn dood al een klein altaartje ingericht. In de buurt stond Bonevacia bekend als een kleine crimineel, vooral vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij kleinschalige handel in drugs.

Ook bij de politie is Bonevacia geen onbekende, maar hij lijkt niet in beeld vanwege banden met zware, georganiseerde criminaliteit. Vooralsnog wijst niets op een relatie met recente liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Negenduizend euro
Tot vorig jaar was Bonevacia verwikkeld in een juridische strijd op de Dominicaanse Republiek, een land waarmee hij nauwe banden onderhield. Bij Bonevacia was ruim negenduizend euro contant geld aangetroffen door de Dominicaanse douane, toen hij in november 2013 vanuit Brussel naar het Caribische eiland was gereisd.

De douane had het bedrag in beslag genomen, maar Bonevacia verzette zich bij de rechter tegen die beslissing. En met succes: in 2015 werd besloten dat het geld terug moest naar Bonevacia.

De politie zoekt nu getuigen van de moord op Bonevacia en hoopt ook meer over zijn leven te weten te komen, bijvoorbeeld met wie hij omging en of hij weleens elders overnachtte dan de in de flat Kruitberg.

Een vrijgegeven foto van Maiky. Beeld Politie
Een vrijgegeven foto van Maiky.Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden