Slachtoffer schietpartij Vlugtlaan is HFC-eigenaar Ali Kaynak

De man die is overleden na de schietpartij in de nacht van maandag op dinsdag op de Burgemeester De Vlugtlaan is de 48-jarige Ali Kaynak.

Na de schietpartij vluchtten drie mannen weg, terwijl Kaynak zwaargewond achterbleef. Beeld -
Na de schietpartij vluchtten drie mannen weg, terwijl Kaynak zwaargewond achterbleef.Beeld -

Hij is de eigenaar van restaurantketen Halal Fried Chicken. Bij dat restaurant volgden gewelddadige incidenten elkaar recent op.

De politie bevestigt dat Kaynak de man is die maandagavond om 23.30 uur is neergeschoten, toen hij in zijn geparkeerde auto zat op de Burgemeester De Vlugtlaan. Hij werd door meerdere kogels geraakt. Na de schietpartij vluchtten drie mannen weg, terwijl Kaynak zwaargewond achterbleef. Omwonenden verleenden noodhulp. Dinsdagochtend overleed hij in het ziekenhuis. De politie zoekt mensen die getuige waren van het incident.

Kipketen
Kaynak, geboren in Aksaray in Centraal-Turkije, was mede-oprichter van fastfoodrestaurant Halal Fried Chicken, dat moet uitgroeien tot een islamitisch verantwoorde tegenhanger van de internationale kipketen Kentucky Fried Chicken. In 2014 opende de eerste vestiging aan de Burgemeester de Vlugtlaan, kort daarop openden nog twee zaken in Amsterdam. Later volgden ook vestigingen in Utrecht en Rotterdam.

Het restaurant richtte Kaynak op samen met twee Turks-Amsterdamse compagnons, die recent beiden uit de zaak stapten - in elk geval op papier. Met zeker één van hen had Kaynak hoogoplopende ruzie gehad. Vorig jaar augustus kwam het in de zaak op Plein '40-'45 tot een handgemeen tussen de twee mannen.

Volgens sommigen lag aan die ruzie een politieke strijd ten grondslag: Kaynak werd ervan beschuldigd een aanhanger te zijn van Fetullah Gulen, terwijl zijn voormalig compagnon een supporter zou zijn van de Turkse president Erdogan. De compagnon met wie Kaynak ruzie had, zei destijds overigens dat sprake was van een louter zakelijk conflict. Hij wil nu niet reageren. Andere bronnen zeggen dat het conflict tussen de voormalig zakenpartners een zakelijke achtergrond had.

Sinds de mislukte coup in Turkije, die zou zijn georkestreerd door Gulen en zijn aanhangers, staan Gulenisten en Erdogan-loyalisten op gespannen voet met elkaar.

Brandstichting
Na het vertrek van de compagnon, in september vorig jaar, werd het allerminst rustig rond Halal Fried Chicken. In april werd brand gesticht in de zaak. De politie verspreide recent camerabeelden waarop een verdachte was te zien.

De laatstovergebleven compagnon (57) stopte per 1 januari van dit jaar bij HFC. Maar toch was hij op 18 augustus bij de vestiging aan de De Vlugtlaan: hij werd namelijk voor de deur van het restaurant in zijn been geschoten. De man overleefde dat. Ook toen renden meerdere schutters weg.

Smoothies en Turks eten
Gelijktijdig met het opstappen van die zakenpartner had alweer een nieuwe directeur zijn toetrede tot Halal Fried Chicken gedaan, die ook actief is voor D66 in Nieuw-West. Hij is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Vanaf 2010 tot begin dit jaar was Ali Kaynak bovendien de uitbater van het bekende Turkse restaurant Konak, ook op de Burgemeester De Vlugtlaan. Een familielid van Ali Kaynak runt die zaak nu.

Behalve in de horeca was Kaynak samen met familieleden ook actief in de kledinghandel, vanaf 2007 tot enkele jaren geleden.

Een horecaconcept dat draaide om smoothies en Turks eten, dat een vestiging moest krijgen op Plein '40-'45, kwam niet tot volle wasdom. In het pand opende uiteindelijk een vestiging van HFC de deuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden