Slachtoffer schietpartij Stromarkt is Brits-Amsterdamse crimineel

De man die zaterdagnacht op de Stromarkt in het centrum van Amsterdam door het hoofd werd geschoten is de Brits-Amsterdamse crimineel Allan P. Hij raakte zeer ernstig gewond.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Het slachtoffer is geen onbekende in het criminele milieu. Beeld anp
Het slachtoffer is geen onbekende in het criminele milieu.Beeld anp

Allan P. (55) werd door een nog onbekende schutter eenmaal in het hoofd geschoten, toen hij rond 23.30 uur over de Stromarkt liep. Hij zakte ineen. Voorbijgangers vonden hem in een plas bloed.

De schutter verdween en ondanks een grootschalige politie-actie is hij niet gevonden. Het zou gaan om een man met een donkere capuchontrui, die via de Nieuwendijk is weggevlucht.

Het slachtoffer Allan P. (Verenigd Koninkrijk, 1963) is geen onbekende in het criminele milieu. Hij verblijft vermoedelijk al sinds 1979 in Nederland, waar hij als verdachte van allerlei delicten met politie en justitie in aanraking kwam.

Voor 2001 werd hij veroordeeld voor in elk geval drugs- en wapendelicten. Daarna werd P. tot ongewenst vreemdeling verklaard, omdat hij 'een actuele en genoegzaam ernstige bedreiging vormt voor de openbare orde,' zoals in het besluit was opgenomen.

Ongewenstverklaring
In latere strafzaken oordeelde zowel rechtbank als gerechtshof dat die ongewenstverklaring niet aan later ingevoerde beleidsregels voldeed.

In 2015 was P. verdachte in de geruchtmakende strafzaak rond spyshop One2Spy. Vanuit die spyshop aan de Admiraal de Ruijterweg was volgens de politie op grote schaal in wapens gehandeld. Justitie vervolgde hem toen omdat hij op de wc van een café een vuurwapen zou hebben getoond aan twee Britse undercoveragenten, die waren ingezet om de wapenhandel via de spyshop te onderzoeken.

De rechtbank sprak P. uiteindelijk vrij, omdat niet kon worden vastgesteld dat het voorwerp dat hij had laten zien aan de undercoveragenten inderdaad een werkend vuurwapen was geweest, zoals de agenten hadden verklaard.

Andere verdachten in die zaak werden wel veroordeeld.

Rijbewijs
Een jaar eerder was P. aangehouden omdat hij zich bij een agent had gelegitimeerd met een vervalst Zuid-Afrikaans rijbewijs. Daarvoor kreeg hij aanvankelijk zes maanden cel, maar het Gerechtshof matigde die straf naar ruim twee maanden.

De advocaat van Allan P. wil desgevraagd niet reageren. De politie zoekt getuigen, onder wie een taxichauffeur die kort na het schietincident bij Magna Plaza een man oppikte, die even daarvoor in een fietstaxi had gezeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden