Update

Slachtoffer schietpartij is Lucas Boom, vertrouweling Holleeder

De man die vanmiddag met grof geweld is geliquideerd in Zaandam, is de bekende Amsterdamse beroepscrimineel Lucas Boom (43). Hij was één van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Een in donkere kleren gestoken schutter neemt het slachtoffer (rechts in beeld) onder vuur. Beeld -
Een in donkere kleren gestoken schutter neemt het slachtoffer (rechts in beeld) onder vuur.Beeld -

Boom was vorig jaar nog veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor het binnenhalen van 128 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen, in mei 2010, samen met enkele andere bekende Amsterdamse criminelen en de professionele K1-vechter Hesdy Gerges. Die zaak liep nog in hoger beroep. Eén van zijn medeverdachten in die zaak, Patrick Brisban, was eind 2012 al geliquideerd in Diemen.

Boom werd vanmiddag geliquideerd met automatische wapens in de J. Kruijverstraat in Zaandam, vlakbij twee Zaanse scholen. Getuigen spreken over meerdere daders, die na de schietpartij wegvluchtten in een bestelbus. De politie onderzoekt of een brandende bus die rond 16.30 uur werd aangetroffen op het Achtersteven in Noord bij de schietpartij is gebruikt (zie kader). In de buurt van het brandende busje heeft de Amsterdamse politie een man aangehouden, die voldoet aan het signalement dat via Burgernet werd verspreid.

Kinderen van de nabijgelegen scholen waren getuige van de schietpartij, die pal voor het schoolplein van basisschool De Rietvink plaatsvond. De leerlingen vertellen dat zij drie mannen in het zwart uit een busje zagen stappen, waarna ze het vuur openden op het slachtoffer. De kinderen werden na de moord door de juf naar binnen geleid. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat slachtofferhulp is ingeschakeld. Ouders worden in een gymzaal geïnformeerd, eerst zonder kinderen en daarna nog een keer met. De ouders krijgen volgens de woordvoerder een verhaal waarmee zij weer een gesprek met hun kinderen kunnen voeren over de gebeurtenissen.

Volgens de Zaanse burgemeester Geke Faber kropen de kinderen in het klaslokaal direct onder hun tafels, zoals hun is geleerd bij calamiteiten. De leerkrachten lieten de kinderen tekenen om hun emoties te kunnen uiten. Faber: 'Dit is een zwarte dag. Dat dit werkelijk voor een school gebeurt, met mitrailleurvuur, voelt alsof je in een oorlog zit. Dit is niet de werkelijkheid van Zaandam.'

Liquidatiepoging
Boom was met andere Amsterdamse criminelen, onder wie Danny K., ook in verband gebracht met de poging tot liquidatie van Etou's Belserang in de nacht van 9 op 10 november 2011: de president van de Amsterdamse afdeling van Satudarah. Die zaak was onlangs geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

Boom is een stiefbroer van de crimineel Riff W. uit de Diamantbuurt. Diens jeugdvriend en gewezen misdaadcompagnon York M. werd er van verdacht samen met een ander de moordaanslag op Belserang te hebben gepleegd. Hoewel ze in een wilde achtervolging met Belserang bij Zwanenburg van de weg waren gevlogen in hun gestolen snelle Audi, in het bezit van wapens en bivakmutsen, sprak zowel de rechtbank als het gerechtshof ze vrij. Dat ze een geweldsmisdrijf wilden plegen was evident, vonden de rechters in beide instanties, maar dat het om een moord ging stond onvoldoende vast.

Lucas Boom heeft altijd met klem ontkend dat hij bij de cocaïnehandel via Antwerpen betrokken was en dat hij enigerlei rol had gespeeld bij de poging Belserang uit de weg te ruimen.

De laatste jaren werd Boom vaak gezien met Willem Holleeder, toen die vanaf begin 2012 weer vrij was na een langdurige celstraf voor afpersing. Boom werd in het milieu gezien als een geweldsman die klussen voor Holleeder opknapte. Hij was één van Holleeders laatste vertrouwelingen - tot die weer in de cel belandde voor het geven van moordopdrachten.

Politieonderzoek op het plaats delict. Beeld anp
Politieonderzoek op het plaats delict.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Het Parool/JV
Beeld Het Parool/JV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden