Slachtoffer mensenhandel krijgt eerder verblijfsvergunning

Buitenlandse slachtoffers van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie of arbeidsuitbuiting, krijgen voortaan sneller een permanente verblijfsvergunning. Hierdoor hoopt het kabinet meer daders van mensenhandel te kunnen pakken.

Voorheen kregen slachtoffers van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie pas een verblijfsvergunning bij een veroordeling. Beeld anp
Voorheen kregen slachtoffers van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie pas een verblijfsvergunning bij een veroordeling.Beeld anp

Meerderjarigen komen voortaan al in aanmerking als het Openbaar Ministerie (OM) tot vervolging van de dader(s) overgaat. Minderjarigen hebben in sommige gevallen niet eens meer een aangifte nodig.

Voorheen kregen slachtoffers van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie of arbeidsuitbuiting pas een verblijfsvergunning bij een veroordeling, of als de strafzaak langer dan drie jaar aansleepte.

Met de maatregel, onderdeel van een omvangrijk plan van aanpak tegen mensenhandel dat dinsdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd, hoopt het kabinet meer slachtoffers én daders in beeld te krijgen. Nu wordt maar een zesde van de geschatte 5000 tot 7500 slachtoffers geregistreerd. Als gevolg daarvan blijven ook veel daders op vrije voeten.

Verlagen drempel
Een derde van de geregistreerde slachtoffers komt uit landen buiten de Europese Unie. Daarmee is de groep even groot als die van de Nederlandse slachtoffers. Een op de zes buitenlandse gedupeerden is minderjarig.

Met het verlagen van de drempel voor een verblijfsvergunning hoopt staatssecretaris Mark Harbers (VVD, Justitie en Veiligheid) dat buitenlanders die hier getroffen worden door seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting eerder naar de politie stappen.

"We willen die mensen uit handen van criminelen krijgen, en die criminelen pakken," zegt Harbers. "Maar dan moeten we ze wel een waarborg bieden op een veilige plek. Nu hebben ze vaak maar één plek: de persoon die ze in zijn of haar macht heeft."

De staatssecretaris zegt niet bang te zijn voor een aanzuigend effect. "De aangifte moet natuurlijk wel gegronde aanwijzingen bevatten om iemand te vervolgen."

Tientallen plannen
In het omvangrijke plan van aanpak, dat Harbers namens een flink aantal ministeries onder zijn hoede heeft, staan tientallen plannen en voornemens.

Zo krijgt de Inspectie SZW ruim 50 miljoen euro extra - geld dat overigens al was toegezegd - en komt er voorlichting voor personeel in hotels en op vakantieparken. Ook worden creditboys, die slachtoffers dwingen telefoonabonnementen af te sluiten en vervolgens de smartphones afpakken en verkopen, harder aangepakt.

Er komt extra geld voor opvang van mensenhandelslachtoffers. Alle gemeenten moeten de komende jaren een beleid op het gebied van mensenhandel ontwikkelen. Dat is er nu nog lang niet overal.

Lees ook: Rapporteur Mensenhandel: 'Saban B.'s van nu werken anders'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden