Slachtoffer liquidatie is 'onbekende' Justin Jap Tjon

Het slachtoffer van de liquidatie dinsdag in Osdorp is Justin Jap Tjon (1991). Hij stond niet bekend als een zware crimineel met een indrukwekkende reputatie.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Justin Jap Tjon. Beeld Facebook
Justin Jap Tjon.Beeld Facebook

Een rondgang levert het beeld op van een jonge man die, in elk geval tot voor kort, geen belangrijke rol speelde in het criminele circuit.

Zijn naam en foto's doen in het Amsterdamse criminele milieu nauwelijks bellen rinkelen en een rondgang langs advocaten en betrokkenen bij de opsporing bevestigen vooralsnog het beeld dat hij geen zware crimineel was.

Jap Tjon kwam voor in de systemen van de politie, maar had geen staat van dienst waarbij 'je verwacht dat iemand geliquideerd zal worden', zoals een politiewoordvoerder het uitdrukte.

Te snelle conclusie
Dat hoeft niet te betekenen dat de moord een vergissing was of om een onzinnig akkefietje moet zijn gegaan.

Het is een conclusie die in het verleden al vaak is getrokken na liquidaties. In veel gevallen bleek daarna dat de slachtoffers van wie de recherche weinig wist, toch een bedenkelijke flitscarrière in de criminaliteit hadden opgebouwd. Daardoor kwam hun liquidatie in een ander perspectief te staan.

Niemand bang
Van Justin Jap Tjon is domweg te weinig bekend. Vrienden zeggen zijn achternaam niet te kennen en niet te weten wat voor werk of opleiding hij deed. Wel benadrukken zij dat Jap Tjon 'altijd vrolijk' was.

Een ander zegt dat hij altijd klaar stond en voor niets of niemand bang was. Justin had met enige regelmaat problemen, al blijft onduidelijk wat voor problemen.

Motorscooter
Op sociale media plaatsten kennissen woensdag volop foto's van het slachtoffer, een enkele waarop hij met zijn jonge dochtertje poseert in een jas met bontkraag en met een zwart petje. Op een andere staat hij zonder shirt, waardoor het getatoeëerde 'JUSTIN' op zijn borst goed zichtbaar is.

Een kennis memoreert dat hij op een motorscooter door West reed - of 5713, zoals het stadsdeel in straatcodes heet - een nichtje hoopt dat hij nu 'rust heeft gevonden'.

Amzieb
Jap Tjon wordt door bekenden neergezet als een jonge man uit de straten van West die graag uitging en wiens vrienden in elk geval warme gevoelens voor Ajax en motoren koesteren.

Er is ook rouwbetoon uit de hoek van criminelen uit Kattenburg en omgeving, waarvan eerder de jonge criminelen Youssef Lkhorf en Nabil Amzieb zijn geliquideerd - die laatste werd ook onthoofd.

Op het pleintje in de Prof. R. Casimirstraat, waar Jap Tjon dinsdagavond rond half elf werd doodgeschoten, is een gedenkplekje ontstaan: bloemen in cellofaan, kaarsen, blikjes bier, enkele flessen sterke drank en wat foto's memoreren zijn leven.

De gedenkplek op het pleintje in de Professor R. Casimirstraat Beeld Paul Vugts
De gedenkplek op het pleintje in de Professor R. CasimirstraatBeeld Paul Vugts

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden