'Slachtoffer' bij terreuroefening: 'Het was levensecht'

Zo'n 240 figuranten deden woensdag mee aan een grote anti-terreuroefening. Stéphanie de Vries (39) was één van de 'slachtoffers'. 'Ik heb geschreeuwd als een gek.'

Jasper Piersma
Stéphanie de Vries tijdens de oefening op Zeeburgereiland. Beeld Stéphanie de Vries
Stéphanie de Vries tijdens de oefening op Zeeburgereiland.Beeld Stéphanie de Vries

De Vries was misschien wel één van de bloedigste 'slachtoffers' van de nagespeelde aanslag bij restaurant Haddock op Zeeburg. Daar werd geënsceneerd dat een vrachtwagen op de feestende menigte bij een festival was ingereden.

De figurant uit Bunschoten-Spakenburg zou bij de verwoestende rit van de truck haar onderbenen zijn kwijtgeraakt. Iets wat levensecht is, omdat De Vries zeven jaar geleden echt haar onderbenen verloor door een ziekte. "En dat maakt het voor de hulpverleners veel realistischer, dan dat iemand zijn benen onder zijn kont zou verstoppen."

De Vries meldde zich aan voor een figurantenrol bij de oefening nadat daarvoor een oproepje op Facebook werd geplaatst, waar specifiek werd gezocht naar deelnemers die ledematen missen. "Ik treed echt niet met mijn handicap op de voorgrond, maar nu had ik zo het gevoel dat ik hier mensen echt mee kon helpen, dat ik besloot mee te doen."

Eén been eraf
En zo lag ze woensdagochtend om half tien op de grond bij Haddock en werd ze aangekleed en geschminkt als slachtoffer. Ze kreeg een spijkerbroek aan waar aan de onderkant bloederige benen te zien waren.

"Maar dat vonden de mensen van de organisatie blijkbaar nog niet erg genoeg, want uiteindelijk werd besloten om er één been helemaal af te halen. Die werd een halve meter verderop neergelegd."

De geprepareerde benen van De Vries bij de oefening. Beeld Stéphanie de Vries
De geprepareerde benen van De Vries bij de oefening.Beeld Stéphanie de Vries
null Beeld Stéphanie de Vries
Beeld Stéphanie de Vries

Daarmee werd De Vries duidelijk een spoedgeval, dat als eerste van het festivalterrein moest worden gehaald. Toen de hulpdiensten arriveerden, heeft ze dan ook zo hard geschreeuwd als ze kon. "Je wordt er helemaal in meegezogen," zegt De Vries. "Ik dacht van te voren nog dat dat acteren mij niet ging lukken, maar om mij heen lagen mensen die vaker hadden meegedaan en die schreeuwden als gekken. Toen ging ik toch ook meedoen."

Eenmaal 'gered' werden De Vries en de andere figuranten weer opgevangen in het IJburg College. Daar mochten ze vertellen wat ze van de hulpverlening vonden. "Elke kanttekening die we hadden, moesten we aangeven, zodat daar weer van geleerd kan worden."

Lees ook: Zo ziet de terreuroefening in Amsterdam eruit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden