Update

Slachtoffer al lang doelwit moordbende

De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een zitting in de strafzaak tegen drie mannen die zich toe zouden leggen op de uitvoering van criminele afrekeningen. Foto ANP Beeld
De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een zitting in de strafzaak tegen drie mannen die zich toe zouden leggen op de uitvoering van criminele afrekeningen. Foto ANP

AMSTERDAM - De bende professionele huurmoordenaars ('de Tattoo Killers') die volgens justitie verscheidene liquidaties in en rond Amsterdam heeft gepleegd, had al vanaf mei een baken geplaatst onder de auto van drugshandelaar Marlon Dalfour.

Dalfour bleef op 10 augustus als 'door een godswonder' in leven, nadat hem tien kogels in het lichaam waren geschoten voor zijn woning in de Andries Vierlinghstraat in Amsterdam-West.

Dit bleek vanmorgen tijdens een voorbereidende zitting in de zaak tegen de drie opgepakte hoofdverdachten: de broers Cor en Brian P. en hun compagnon Jeroen S.

''Hoe langer het onderzoek loopt, hoe meer bewijs we vinden dat de verdachten op professionele wijze hebben geopereerd,'' zei officier van justitie Joris Beliën vanmorgen in de zwaarbeveiligde bunker van de rechtbank in Osdorp.

De aanklager presenteerde een reeks nieuwe aanwijzingen dat de drie verdachten en de voortvluchtige Evert S. de aanslag op Dalfour hebben gepleegd. Het staat voor het Openbaar Ministerie vast dat de groep Dalfour al maanden volgde met een eigen 'observatieteam', dat foto's van hem maakte, van zijn familieleden en van de locaties waar hij verbleef.

De vier worden, samen met andere leden van hun groep, ook verdacht van de liquidaties van onder anderen de Amsterdamse criminelen Boneka Belserang en Yassin Chakor, op februari vorig jaar bij een pannenkoekenhuis in Leiderdorp, de moord op de Enschedese crimineel Onno Kuut in maart vorig jaar en de liquidatie van de Surinaams-Amsterdamse crimineel August Adjoeba op 11 augustus 2008 in Buitenveldert.

Met name het onderzoek naar de moorden in Leiderdorp leverde zeer bruikbare informatie op over de aanslag op Dalfour, omdat de verdachten al met een camera op hun onderduikadres in Amstelveen werden geobserveerd, op de avond dat Dalfour werd beschoten.

Sommige van hun auto's had de recherche van een peilzender voorzien. Op de camerabeelden was te zien dat de vier het onderduikadres kort voor de aanslag verlieten, om kort na de aanslag terug te keren.

Het onderzoek naar de aanslag op Dalfour is van de andere liquidatiezaken losgekoppeld omdat die dossiers nog niet gereed zijn.

De zaak-Dalfour gaat op 24 juni verder. Het Landelijk Parket van justitie heeft de zaak overgenomen van het Amsterdamse parket, waarvan officier van justitie Sabine Tammes al een half jaar zwaar wordt beveiligd, vanwege dreiging uit de omgeving van de groep verdachten. Haar huis in Zuid wordt bewaakt en zo nu en dan zit ze met haar gehele gezin ondergedoken. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden