Slachting onder bijenvolk in Haarlemmermeer

Voor een imker uit de omgeving van Heemstede-Cruquius is de lente dramatisch slecht begonnen. Hij trof duizenden van zijn bijen gisteren dood aan in en rond de bijenkast. Ze vertonen symptomen van mogelijk contact met verdelgingsmiddelen. De Tweede Kamer debatteerde onlangs nog over het gebruik ervan.

null Beeld Privéfoto
Beeld Privéfoto

Bij alle dode bijen hangt de tong uit de mond, zijn de poten verkrampt en zit er stuifmeel aan hun poten, zo vertelde de radeloze imker aan zijn collega Pim Lemmers. Hij is Neerlands bekendste bijenhouder met kasten bij het Catshuis en op het Binnenhof en geldt als een autoriteit op bijengebied.

De gedupeerde vroeg hem of hij enig idee had wat de oorzaak van de massale en plotselinge sterfte van het bijenvolk kon zijn. De symptomen deden de BI'er (bekende imker) een belletje rinkelen. 'Ze wijzen op mogelijke spuitschade van een of ander bestrijdingsmiddel,' verklaart Lemmers tegenover het AD.

Oproep
Bij wijze van oproep aan eventuele andere gedupeerde imkers plaatste hij een foto van de dode bijen op Twitter. 'We hopen op respons zodat we een beeld krijgen van de omvang van de schade.'

De eigenaar van het dode bijenvolk wil niet met de media praten. Daarvoor is hij te aangeslagen, zegt Lemmers. 'Hij imkert negen jaar en heeft nog nooit zoiets meegemaakt. Het is heel naar om je bijen bij bosjes dood te zien neervallen voor de bijenkast. Een bijenvolkje kost weliswaar slechts een paar honderd euro maar de emotionele waarde is vele malen groter.'

'Verschrikkelijk naar gezicht'
Lemmers spreekt uit ervaring. Hij verloor ooit een deel van zijn bijenvolk dat in bijenkasten bij een fruitteler stond. 'Die teler gebruikte louter biologische bestrijdingsmiddelen om zijn fruitbomen te beschermen maar een collega drie percelen verderop niet. Daags erna vond ik honderden van mijn bijen dood op de vliegplank. Een verschrikkelijk naar gezicht,' verzucht hij.

De gedupeerde imker doet vandaag aangifte van de massale bijensterfte bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Dat is wettelijk verplicht, weet Lemmers. 'Zo kunnen de inspecteurs monsters nemen. Als blijkt dat de bijen het slachtofer zijn geworden van gif volgt een onderzoek naar de schuldige.'

Spuitschade
Spuitschade bij bijenvolken wordt veroorzaakt door (verkeerd) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Vaak gaat het om indirecte schade die ontstaat nadat bijen stuifmeel en/of nectar hebben verzameld op gewassen die zijn bespoten met een voor hen giftig gewasbeschermingsmiddel, zo leert een artikel in het maandblad voor imkers.

Bespuiting met voor bijen giftige gewasbeschermingsmiddelen mag alleen plaatsvinden als bijen niet vliegen. Deze middelen mogen niet gebruikt worden op bloeiende gewassen of op gewassen die door bijen kunnen worden bevlogen.

Abnormaal hoge bijensterfte
Imkers in Nederland en de rest van de wereld werden de voorbije jaren al getroffen door een abnormaal hoge bijensterfte. Die zou zijn veroorzaakt door een combinatie van te weinig bloemen en daardoor ook stuifmeel, pesticiden en ziekteverwekkers die ze met zich meedragen. 'Lijkt het net wat beter te gaan, krijg je dit,' verzucht Lemmers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden