'Sla me maar op mijn kop, zei de leraar'

In de Sporthallen Zuid krijgen 140 kendoka's uit binnen- en buitenland dit weekeinde les van drie beroemde kendomeesters uit Japan. Bij deze vechtsport gaat het om geduld, karakter, respect en persoonlijkheid.

In de Sporthallen Zuid begon gisteren het tiende Kendo Summer Seminar. Beeld Mats van Soolingen
In de Sporthallen Zuid begon gisteren het tiende Kendo Summer Seminar.Beeld Mats van Soolingen

Stampende voeten, houten stokken die tegen elkaar kletteren, en een hoop schelle kreten. Wie zijn ogen sluit, waant zich op een middeleeuws slagveld. In werkelijkheid zijn het de 140 kendoka's die in de Sporthallen Zuid het tiende Kendo Summer Seminar bijwonen.

Kendo is een Japanse vechtsport waarbij twee tegenstanders elkaar met een houten bamboezwaard (shinai) aanvallen. Daarbij schreeuwen de kendoka's hard om elkaar te intimideren en hun ademhaling te controleren.

Joggingpak
'Dat vond ik de eerste paar keer wel raar,' zegt de 28-jarige Laurens van der Meulen. Op zijn achttiende begon hij met kendo. ' Ik had op YouTube wat filmpjes gezien en besloot puur uit nieuwsgierigheid eens een training bij te wonen. Ik kwam daar aan in mijn joggingpak en kreeg een zwaard in mijn hand. 'Sla me maar op mijn kop,' zei de leraar.'

Om een wedstrijd te winnen moet een kendoka de tegenstander op bepaalde plekken van zijn beschermende uitrusting (bogu) raken: op voorhoofd, pols, buik of keel. Drie scheidsrechters beoordelen of er een punt is gescoord. De bewegingen gaan zo snel dat het soms onmogelijk lijkt dat te bepalen. 'Scheidsrechters maken inderdaad wel eens een fout,' zegt Joeri van der Burgh, één van de organisatoren van het seminar. Een kendoka moet een verkeerde beslissing echter zonder klagen accepteren.

Niet juichen
Dat illustreert twee belangrijke aspecten van de sport: respect en discipline. Kendo is meer dan een vechtsport. Het is een traditie, met vaste gebruiken.

'Zo hoort een kendoka ook niet te juichen na een overwinning,' zegt de 23-jarige Kiwa van Riel. 'Het is uiterst onbeleefd en het kan zelfs tot strafpunten leiden.' Van Riel heeft net tien maanden op een Japanse universiteit gestudeerd, waar ze ook Kendo beoefende. 'Het niveau is daar zo hoog en de trainingen zijn er veel zwaarder. Ik was lang niet zo goed als die Japanners, maar ik heb geleerd dat dat niet het belangrijkst is bij kendo. Het gaat om geduld, karakter, respect en persoonlijkheid.'

Ook bij het seminar gaat het niet om winnen, maar om beter worden. Drie van Japans beste kendomeesters (sensei) zijn dit weekeinde in Amsterdam om hun kennis over te brengen. Een seminar met zulke goede sensei trekt veel buitenlanders aan. 'De verdeling is denk ik fiftyfifty. Er zijn deelnemers uit Griekenland, de VS, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Canada,' zegt Van der Burgh.

Weg van het zwaard
Kendo komt voort uit de schermkunst van de samurai. Ken betekent zwaard, do betekent weg. Kendo staat voor 'weg van het zwaard'. Training van geest en lichaam is een belangrijk onderdeel van de vechtsport.

In Japan wordt kendo door miljoenen mensen beoefend. Zo wordt de sport op scholen en universiteiten onderwezen en hebben sommige bedrijven een eigen dojo (oefenzaal) in de kelder van hun pand. Ook aspirant-politieagenten en -militairen beoefenen de sport.

Nederland telt ongeveer vierhonderd kendoka's en in enkele grote steden zijn dojo's te vinden. Elke drie jaar wordt om wereldtitels gestreden, die steevast worden gewonnen door Japanners.

Ook na hun zeventigste
In Europa legt Nederland meer gewicht in de schaal. Bij de laatste Europese kampioenschappen, in Frankrijk, werd het Nederlands damesteam tweede en bij de wedstrijden voor vrouwen werd Sayo van der Woude Europees kampioen.

Kendo kent net als judo en karate rangen (dans). Een paar keer per jaar kunnen kendoka's een examen afleggen om een hogere dan te krijgen. Een achtste dan is heel bijzonder en die kan iemand ook pas op hoge leeftijd halen, wat één van de redenen is waarom sommige kendoka's ook na hun zeventigste niet van ophouden weten.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden