'Sla de vampier van je af'

Elke vijf minuten luiden activisten bij de Georgische ambassade in Moskou de koperen klok. Ze herdenken zo de slachtoffers van de 'laffe aanval van Georgië' op Zuid-Ossetië, want voor de aanwezigen is de schuldvraag nooit een vraag geweest.

Tussen de rood-witte vlaggen van jongerenorganisatie Nasji houdt een oude man een bord omhoog. Naast een doorgekruiste foto van de gehate Georgische president Michail Saakasjvili staat: 'Georgië, word wakker! Sla die vampier van je schouders!'

Tussen de betogers zijn ook enkele echte Ossetiërs, meldt de organisatie trots. De meeste Ossetiërs zijn orthodox-christelijk en ook nog eens in het bezit van een Russisch paspoort. Patriottistische organisaties in Rusland hebben dan ook woedend gereageerd op de Georgische agressie.

Honderden zijn afgekomen op de demonstratie in de Kleine Rzjevsteeg. Ze blijven totdat de vrede is hersteld in Zuid-Ossetië, een republiek in de Kaukasus die streeft naar afscheiding van Georgië.

Ook de Amerikaanse ambassade moest het ontgelden. Georgië zocht onder Saakasjvili immers met succes toenadering tot de Verenigde Staten, dat onder meer het leger professionaliseerde en trainde. In het Rusland van Vladimir Poetin en zijn opvolger Dmitri Medvedev staat Amerika sowieso symbool voor al het kwaad in de wereld. Het gebouw van de Europese Commissie is eveneens doelwit van de betogers.

Namens Nasji, door critici ook wel spottend de Poetinjugend genoemd, eist Nikita Borovikov uitsluiting van de Georgische equipe op de Olympische Spelen. ''Net zoals Duitsland en zijn bondgenoten werden geweerd bij de Spelen van 1920 in Antwerpen wegens hun aandeel in de Eerste Wereldoorlog.'' Ook zou het Internationaal Strafhof Saakasjvili moeten berechten.

Georgiërs in Moskou vrezen voor pogroms en andere vormen van vergelding. Die angst lijkt niet ongegrond. De beweging tegen illegale immigratie (Dpni) riep de regering al op de 'vijfde colonne' van Georgië te deporteren. Ook kondigde de Dpni aan alles wat Georgisch is in Rusland in kaart te brengen. Dat klinkt nogal cynisch. Ook de Ossetiërs behoren immers tot de volkeren uit de Kaukasus, die door veel Moskovieten 'zwartnekken' worden genoemd.

Intussen probeert de regionale afdeling van de Jonge Garde in Nizjni Novgorod winkels op te roepen tot een boycot van Georgische producten. Ook Georgische restaurants hebben het moeilijk. Zij mogen sinds een eerdere escalatie al geen Georgische wijn en Borzjomi-mineraalwater meer schenken. (REMCO REIDING)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden