Skûtsjes racen op het IJ

AMSTERDAM - Niet alleen grote nationale schepen van over de hele wereld doen mee aan Sail Amsterdam, ook de Friese provincie heeft haar aandeel bij dit grote nautische evenement. Op het IJ in Amsterdam hielden vrijdagmiddag tien skûtsjes een race tegen elkaar.

Het was de eerste keer dat deze schepen deelnamen aan Sail. Het skûtsjesilen vond plaats ter hoogte van het Azartplein en de Sumatrakade bij het Java-eiland en het KNSM-eiland.

Bij het skûtsjesilen varen tien boten, skûtsjes genaamd, meerdere wedstrijden tegen elkaar. Elke race wordt er een puntentelling bijgehouden. De boot die als eerste finisht, krijgt de minste punten. Het skûtsje die na de laatste wedstrijd de minste punten heeft, wint het toernooi.

Iets voor twee uur hesen de eerste skûtsjes op het IJ onder veel belangstelling hun zeilen. Veel mensen waren nieuwsgierig naar wat 'die Friese sport' inhoudt. Met een bijna egaalblauwe hemel, een stralende zon en een frisse bries was het goed weer voor het skûtsjesilen.

Na ongeveer een half uur 'inzeilen', ging de wedstrijd van start. Het skûtsje Ut en Thús lag in eerste instantie aan kop, maar moest de voorsprong al snel afgeven aan het team van de Harmonie - Bolsward.

Met de uitleg van de commentator was de wedstrijd voor de vele leken die in Amsterdam waren neergestreken, goed te volgen. Het publiek leefde mee met de schepen en vaak was er een 'oh' te horen als een van de skûtsjes door de wind zo ver naar het water boog, dat hij leek te kantelen.

Dit gebeurde dan ook een half uur na het begin van de wedstrijd. Het skûtsje Stêd Sleat, de Stad Sloten, kon na een stevige windvlaag de boot niet meer op tijd recht krijgen en sloeg om. De commentator benadrukte dat het voor de schippers moeilijk varen was op het IJ, omdat de wind onvoorspelbaar was en vaak draaide.

De reddingsbrigade stond paraat om de drenkelingen uit het water te vissen en met de hulp van een baggerschip werd het skûtsje weer omhoog gekanteld. Er vielen geen gewonden.

Het skûtsje Harmonie - Bolsward won de wedstrijd op het IJ. Zaterdag is het voor bezoekers van Sail mogelijk om op een van de skûtsjes mee te varen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden