Skatewinkel Ben-G mag er niet meer uitzien als skatewinkel Ben-G

Skatewinkel Ben-G op de Nieuwezijds Voorburgwal heeft op last van de gemeente de gevel moeten opschonen, inclusief kunst van een gerenommeerde kunstenaar.

Maxime Smit
Ben-G voor de winkel de gevel moest opschonen (l) en na (r). Beeld Benny Komala
Ben-G voor de winkel de gevel moest opschonen (l) en na (r).Beeld Benny Komala

Eigenaar Benny Komala (39) baalt behoorlijk. De gevel van zijn skatewinkel Ben-G was elf jaar lang een skateoase van stickers, graffiti en streetart, maar sinds een week hangt er alleen een naambordje en had het net zo goed een Japanse sakéwinkel kunnen zijn.

"Ik had ongeveer de mooiste winkel in de straat," zegt hij. "Nu mag wat ik eerst deed allemaal niet meer."

undefined

De gemeente is een opschoonactie begonnen in het centrum waarbij stickers en graffiti in de ban zijn gedaan. Opvallend is dat ook de raamstickers op de bovenverdieping niet meer mogen. Tot eerder deze maand hing op de eerste verdieping een raamsticker van de grafisch ontwerper en kunstenaar Piet Parra, een hond. Eerder hing er kunst van andere bekende merken en ontwerpers.

"Ik kreeg een brief dat ik duizend euro boete per raam zou krijgen als ik alles niet voor tien mei zou weghalen," zegt Komala. "Ik heb vier ramen, dus dat zou vierduizend euro zijn. Nu is het helemaal kaal en zwart. Ik heb alleen nog een saai naambordje."

undefined

Ben-G een jaar geleden, toen nog mét bankje. Beeld Benny Komala
Ben-G een jaar geleden, toen nog mét bankje.Beeld Benny Komala

Komala vindt het niet alleen stom dat de gemeente zo'n punt van zijn gevel maakt, het is ook nog eens onhandig. "Dit is geen winkelstraat, dus je moet een beetje opvallen. De gemeente wil niet dat het hier een tweede Damrak wordt. Dat begrijp ik, dat ze geen lelijke reclames willen, maar dat was hier niet het geval. De gevel was altijd wel subtiel."

undefined

De strijd van de gevel is overigens al langer gaande. Komala vertelt vijf jaar geleden ook eens een brief te hebben ontvangen. Eerder moest hij al een bankje voor de deur en zijn rolluik verwijderen. Voor het rolluik gold dat dat alleen aan de binnenkant van de winkel mag worden geplaatst en dat kan niet in het pand van Ben-G, omdat het plafond daar te laag voor is.

Voor zijn stickers en kunst kan Komala eventueel nog een vergunning aanvragen. "Er is me alleen al gezegd dat omdat ik eerder de regels heb overtreden ik die vergunning ook niet krijg."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden