PlusAchtergrond

Skaten op Delfts blauw op Zeeburgereiland

Twee jaar na de start van de werkzaamheden nadert het skatepark op Zeeburgereiland zijn voltooiing. Een kunstwerk van Iris Roskam is de kers op een spectaculaire taart.

Carin van Dongen (links) is bezig de 40.000 kleine en grote tegels op precies de juiste plek te krijgen. Kunstenaar Iris Roskam kijkt toe.Beeld Jean-Pierre Jans

Meer dan 40.000 grote en kleine tegels die allemaal ook nog precies op de juiste plek moeten komen. “Het is een flinke klus,” erkent tegelzetter Carin van Dongen, gespecialiseerd in kunstprojecten en moeilijke tegels. Die twee komen samen op het nieuwe skatepark op Zeeburger­eiland, waar Van Dongen vier weken geleden is begonnen aan een serie tegeltableaus van kunstenaar Iris Roskam.

Het kunstwerk An outcast sanctuary is de kers op een spectaculaire taart, een skatepark van 4000 vierkante meter. Het werk bestaat uit twaalf verschillende objecten en een 130 meter lange bies van kleine tegeltjes langs de wanden van de zogenoemde ‘pools’. “Met name de curve van het beton maakt het tegelen lastig,” vertelt Van Dongen, uitgerust met emmertje lijm, troffel en engelengeduld.

Brandnetels en pissebedden

De maakster kijkt bewonderend toe. “Carin is de beste die er te vinden is voor dit werk.” Het ­tegelen is een karwei, voegt Roskam eraan toe, maar het is het sluitstuk van nog veel meer werk. “De tegels komen uit Makkum, maar zijn daarna afgewerkt door een gespecialiseerd ­bedrijf in Utrecht. Dat gebeurt tegel voor tegel, elke tegel met een ander stukje van het ontwerp. Alles moet kloppen.”

De tegeltableaus zijn uitgevoerd in Delfts blauw, op verzoek van de Deense ontwerpers van de skatebaan. Roskam: “Zij vinden dat ­typisch Hollands. Ik vond het eerst lastig te rijmen met de skatescene zoals ik die ken. In het ontwerp grijp ik daarom terug naar de underground­uitstraling: brandnetels, pissebedden, lege blikjes. Uitgevoerd in balpen, zoals we vroeger verveeld in de klas zaten te tekenen.”

Roskam kreeg de opdracht in 2018, samen met haar toenmalige partner Arno Coenen. Het paar had in de jaren daarvoor veel succes met spectaculaire tegeltableaus in de Rotterdamse Markthal en de Beurspassage op het Damrak. Na de breuk bleek samenwerking niet mogelijk. Het contract voor de skatebaan moest worden opengebroken om Roskam het karwei te kunnen ­laten afmaken.

Hufterproof

Met het kunstwerk wordt de skatebaan op ­Zeeburgereiland niet alleen de grootste, maar ook de mooiste van het land. Het is zeldzaam dat een gemeente daar geld voor uittrekt. Roskam: “Een skatebaan wordt intensief gebruikt, en niet zachtzinnig. Het werk is hufterproof, maar als je je best doet, kan alles kapot.” Voor graffiti is ze niet bang, zegt de kunstenaar ­lachend. “Er is nog genoeg kaal beton over.”

Initiatiefnemer van het skatepark Stan Postmus is enthousiast over het project. “Ik heb in 2012 aangeklopt bij de gemeente met het plan voor een professionele skatebaan. Het was wethouder Eric van der Burg die het plan toen als eerste omarmde. Het was natuurlijk best spannend, een skatepark in het hart van een nieuwe woonwijk. Er zijn ook bijeenkomsten met de ­bewoners geweest en die verliepen best goed.”

De kosten van het skatepark bedragen inmiddels meer dan 2 miljoen euro. Daarvoor krijgt Amsterdam wel iets heel bijzonders, zegt Postmus. “Skaten is aangewezen als olympische sport. Dit is een baan waar de Nederlandse ­atleten kunnen trainen. Tegelijkertijd kunnen ook beginners hier prima terecht. En er zullen mensen uit het buitenland naar Amsterdam ­komen om hier te skaten.”

Feestelijke opening uitgesteld

In juni is het skatepark klaar. Het hangt van ­corona af of het dan meteen mag worden ­gebruikt. De feestelijke opening is in ieder geval uitgesteld. Op het bouwterrein vertelt Roskam dat er nog geregeld skaters met hun borden ­onder de arm moeten worden weggestuurd. “Het zou me niks verbazen als er ’s avonds ook weleens mensen door het hek glippen om de baan vast uit te ­proberen.”

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden