Sjonny W. toch naar PBC voor observatie

Sjonny W., de Amsterdamse huisschilder die wordt verdacht van de moorden op drie vrouwen, zal worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Daar zal zijn geestelijke gesteldheid worden onderzocht.

Maarten van Dun
Justitie verdenkt Sjonny W. van de moord op drie vrouwen, onder wie de Amsterdamse Sabrina Oosterbeek, die sinds maart 2017 spoorloos is verdwenen. Beeld -
Justitie verdenkt Sjonny W. van de moord op drie vrouwen, onder wie de Amsterdamse Sabrina Oosterbeek, die sinds maart 2017 spoorloos is verdwenen.Beeld -

De Amsterdamse rechtbank besloot dat vrijdagochtend. Eerder was besloten dat Sjonny W. (45) níet naar het PBC hoefde, omdat hij al eens is onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Tegen die beslissing stelde het Openbaar Ministerie appel in - met succes.

De rechtbank meent dat nieuw onderzoek nodig is, omdat de verdenkingen tegen Sjonny W. inmiddels zijn uitgebreid en de eerdere onderzoeken naar zijn geestelijke gezondheid mogelijk zijn verouderd.

'Persoonlijkheidsstoornis'
W. werd vorig jaar oktober onderzocht door een psycholoog en een psychiater, toen er nog enkel de verdenking van de moord op Sabrina Oosterbeek was. Dat W. ook zou worden beschuldigd van de moord op Mirela Mos en Monique Roossien was toen nog niet bekend.

Hoewel de psycholoog tijdens dat onderzoek meende dat W. 'niet het achterste van zijn tong liet zien' en het beeld 'schraal' was, zag zij 'sterke aanwijzingen voor een persoonlijkheidsstoornis.' W. leidde een 'structureel rommelig leven' en had problemen met alcohol. Voor agressieproblemen waren geen aanwijzingen.

Ook de psychiater zag een stoornis in het alcoholgebruik en aanwijzingen voor een persoonlijkheidsstoornis. De psychiater adviseerde dat opname in het Pieter Baan Centrum 'weinig meerwaarde' zou hebben.

Het Openbaar Ministerie dacht daar anders over en zei de rechtbank dat 'een advies slechts een advies is.' Dat standpunt volgt de rechtbank dus.

'Doorbraak'
Advocaat Nancy Dekens, die samen met haar kantoorgenoot Maarten Pijnenburg, Sjonny W. bijstaat, denkt dat justitie mogelijk een andere reden heeft om W. te willen onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. "Mij bekruipt het gevoel dat het Openbaar Ministerie hoopt dat de langere duur van de zaak zal zorgen voor een doorbraak in de zaak van Sabrina." Dat ontkent het OM.

Justitie verdenkt Sjonny W. van de moord op drie vrouwen in en rond Amsterdam: de Groningse prostituee Monique Roossien (gedood in 2003), de Roemeense Mirela Mos (2004) en de Amsterdamse Sabrina Oosterbeek, die sinds maart 2017 spoorloos is verdwenen.

De politie gaat er van uit dat ook zij niet meer leeft. Haar lichaam is ondanks intensief speurwerk niet gevonden.Sjonny W. ontkent de aantijgingen, in weerwil van bewijsmiddelen en getuigenverklaringen in zijn nadeel. Hij is niet aanwezig op de zittingen.

Lees meer: Nieuwe getuige: 'Sjonny W. vertelde waar hij Sabrina verborg'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden