Plus

Sjonnie W. gelinkt aan moord op twee Amsterdamse prostituees

De 44-jarige Sjonnie W. zou volgens justitie twee Amsterdamse prostituees hebben vermoord: in 2004 de Roemeense Mirela Mos en twaalf jaar later de 30-jarige Sabrina Oosterbeek, die sinds maart spoorloos is verdwenen.

Justitie verdenkt Sjon W. niet alleen van de verdwijning van Sabrina Oosterbeek, maar ook van de moord op Mirela Mos in 2004. Beeld Politie Amsterdam
Justitie verdenkt Sjon W. niet alleen van de verdwijning van Sabrina Oosterbeek, maar ook van de moord op Mirela Mos in 2004.Beeld Politie Amsterdam

De vuilniszakken staan mogelijk al een week op een grasveldje bij de Wamelstraat in Zuidoost, als een agent van de milieupolitie op 15 november 2004 onderzoek doet. Hij doet een gruwelijke vondst: in de zakken zit het in stukken gesneden lichaam van de 30-jarige prostituee Mirela Mos.

Op 7 maart van dit jaar wordt de 30-jarige verslaafde Sabrina Oosterbeek voor het laatst gezien bij haar flat in Zuidoost. Sindsdien is ze spoorloos verdwenen. Justitie gaat er vanuit dat ze niet meer leeft.

Volgens justitie heeft de Amsterdamse huisschilder Sjonnie W. de hand in het lot van beide vrouwen. Hij moet volgende week voor het eerst voor de rechter komen. Hij wordt vervolgd voor tweevoudige moord.

Zeker is dat W. beide slachtoffers kende. Met Mos sprak hij in de periode kort voor haar dood regelmatig af voor seksueel contact. Er was sprake van een soort relatie tussen de twee. W. werkte op dat moment als huisschilder, maar had persoonlijke problemen. Hij dronk veel en gebruikte harddrugs en hij had veelvuldig contact met verslaafde vrouwen.

De Roemeense Mos, die niet drugsverslaafd was, reisde met enige regelmaat heen en weer tussen Roemenië en Amsterdam, waar ze in de prostitutie werkte.

Tegen familieleden zei Mos, tijdens de laatste keer dat ze haar spraken, dat ze een afspraak had met W.. Niet lang daarna werd haar lichaam gevonden.

Dna-materiaal
W. werd destijds meerdere keren gehoord als getuige, maar nooit officieel als verdachte aangemerkt. Er was weliswaar dna-materiaal van hem aangetroffen bij het lichaam van Mos, maar dat was te verklaren: hij had immers een relatie met de vrouw. Er werd bovendien meer dna gevonden bij haar lichaam, dat níet aan W. was te koppelen.

De zaak werd nooit opgelost, ook omdat er meer scenario's waren te bedenken die tot de gewelddadige dood van Mirela Mos hadden kunnen leiden.

Ruim twaalf jaar later stapt de 30-jarige Sabrina Oosterbeek in de nacht van 7 op 8 maart om kwart voor drie 's nachts in de lift van haar flat Geldershoofd in Zuidoost. Oosterbeek heeft een zwaar leven. Ze is verslaafd aan harddrugs en gediagnosticeerd met borderline, waardoor ze de ene keer heel lief en grappig kan zijn en het volgende moment heel boos en agressief.

Tijdens haar jeugd maakt ze een aantal traumatische gebeurtenissen mee, waardoor ze moeite heeft op school. Op haar 14e begint Sabrina met blowen. Op haar 17e raakt ze ernstig verslaafd aan harddrugs. Sindsdien leeft ze aan de rand van de samenleving. Om aan geld te komen voor drugs verkoopt ze wel eens fietsen, maar ze heeft naar verluidt ook seks met mannen tegen betaling.

Als ze die nacht vertrekt, zegt ze tegen haar vriend dat ze haar fiets gaat verkopen. Het is de laatste keer dat ze wordt gezien.

Vermissing
Sjon W. kent ze dan al enige tijd en ze hebben met regelmaat contact, ook voor seks. In de nacht dat ze verdwijnt spreken W. en Oosterbeek elkaar telefonisch. Dat blijkt als de min of meer vaste vriend van Oosterbeek een week na haar verdwijning aangifte doet van vermissing. De politie onderzoekt met wie ze telefonisch contact heeft gehad en de naam van Sjon W. duikt op.

Op camerabeelden is bovendien te zien dat W. in de nacht van de verdwijning in Zuidoost de fiets parkeert waarmee Oosterbeek eerder die nacht is vertrokken. In de politieverhoren zegt W. dat hij de fiets van haar heeft gekocht, maar de politie suggereert dat er ruzie is geweest. Verder zwijgt W.: hij ontkent stellig iets met de verdwijning van Sabrina Oosterbeek te maken te hebben.

Hoewel Oosterbeeks lichaam nooit is gevonden, zien politie en justitie voldoende aanwijzingen dat zij niet meer leeft. Sinds haar vertrek uit de flat Geldershoofd is taal noch teken van haar vernomen, ondanks emotionele oproepen van haar familie.

Parallellen
Justitie en politie zien parallellen tussen de verdwijning van Oosterbeek en de moord op Mirela Mos. Een coldcaseteam van de recherche heeft de oude zaak sinds 2014 weer opgepakt en heeft een nieuw spoor ontdekt: op een vuilniszak waarin lichaamsdelen van Mos waren gevonden, zit een bloedspoor waaruit een dna-mengprofiel is op te stellen.

Na onderzoek blijkt dat de kans vijfduizend keer groter is dat W. één van de donoren van dat spoor is dan dat iemand anders dat was. Dat is overigens een heel zwakke score: bij duidelijke dna-sporen gaat het om kansen in de orde van miljoenen of miljarden. Hoe dat materiaal daar terechtkwam is onduidelijk.

Pas nadat W. in beeld komt in de verdwijningszaak van Sabrina Oosterbeek, koppelt justitie hem aan de moord op Mos. Volgende week donderdag komt W. voor het eerst voor de rechter. De advocaat van W., Maarten Pijnenburg, wil in aanloop naar die zitting niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden