Sjoel terug in Joodse handen

AMSTERDAM - De oude Uilenburger synagoge komt weer volledig in Joodse handen. Het Nationaal Restauratiecentrum (NRC), de huidige hoofdhuurder, verlaat het gebouw met een verhuispremie van de gemeente.Daarmee komt een einde aan een jarenlang conflict rond het gebouw, dat in 1724 werd gebouwd en tot 1943 dienst deed als synagoge. Joodse organisaties, verenigd in de Stichting Uilenburgersjoel (SUS), willen het sinds 2002 'terugbrengen in Joodse sfeer'. Het NRC heeft begin jaren negentig de sjoel, leeggeplunderd door de Duitsers en vervallen, met de gemeente gerestaureerd. Nu zal het centrum verhuizen.

Vanochtend tekenden de partijen een convenant over de toekomst van de synagoge. De gemeente gaat op zoek naar alternatieve huisvesting voor het NRC en geeft de stichting bovendien 270.000 euro voor verhuis- en herinrichtingskosten. De SUS wordt hoofdhuurder van het pand, dat sinds 1954 in handen is van de gemeente. Op termijn mag de SUS de synagoge kopen. De stichting betaalt het NRC eenmalig 50.000 euro.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels is opgelucht over de oplossing. De SUS beschuldigde het NRC, dat onder voorzitterschap staat van directeur Wim Eggenkamp van Stadsherstel, lange tijd van tegenwerking. ''Tot verwijten van antisemitisme aan toe,'' aldus Gehrels. ''We zijn met een mediator ruim een jaar bezig geweest, maar de verhoudingen zijn nu weer normaal.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden