Aangeboden door Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Wat is dit?

'Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Sjaak wisselde 14 keer van werkgever maar heeft zijn droombaan nu gevonden

Corona zorgde er in korte tijd voor dat veel mensen zonder werk zaten. De horeca, reisbranche, evenementen- en culturele sector: allemaal kregen ze harde klappen. Gelukkig bestaat in Nederland dan zoiets als Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waar je naartoe kunt als je ineens op straat komt te staan. Het gebeurde Sjaak Aben (35), die al jaren dealt met een beperking en daardoor extra moeilijk een nieuwe baan kon vinden.

Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
null Beeld Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Beeld Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Sjaak wisselde maar liefst 14 keer van werkgever in zijn leven. Voor corona werkte hij in een garage, maar die baan kwam tijdens de eerste lockdown te vervallen. Via het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam komt hij in contact met een jobcoach die hem supersnel aan een baan helpt die helemaal past. “Ik heb mijn zelfvertrouwen hervonden”, vertelt Sjaak.

Van monteur naar logistiek medewerker bij AMC

“Ik werk nu in Amsterdam UMC op de locatie AMC. Enerzijds houd ik me bezig met het vervoeren van bedden en andere materialen zoals rolstoelen. Anderzijds breng ik veel tijd door in de koelcel om voedsel te sorteren. Ik zorg dat het logistieke voedselproces op orde is. Een hele uitdaging, iedere keer weer!”

Sjaak is maar wat blij met zijn nieuwe baan. Op 1 oktober 2020 had hij zijn eerste werkdag en vanaf het eerste moment ging hij als een speer. “Collega’s denken dat ik hier al jaren werk. Dat komt omdat ik het zo naar mijn zin heb, denk ik. Ik heb hier sinds de eerste dag het vertrouwen van mijn leidinggevenden gekregen. Dat helpt mij enorm om mijn werk goed te doen.”

Een deuk in je zelfvertrouwen

Aan vertrouwen heeft Sjaak een hele tijd gebrek gehad. Niet zo gek ook, want van jongs af stond hij ‘met 1-0 achter’. “Ik heb moeite met mijn fijne motoriek”, vertelt hij. “En dat durfde ik vijf jaar geleden pas aan mezelf toe te geven. Tot die tijd heb ik met een ijzeren wil dingen voor elkaar willen krijgen. Dat kostte me heel veel moeite. En als het lukte, was ik doodop.”

Wat een ander met twee vingers in zijn neus doet, kost Sjaak enorm veel moeite. “Ik heb als teamleider bij Albert Heijn gewerkt. Daar kon ik niet twee flessen wijn tegelijk in het schap zetten. Dat komt door mijn beperkte hand-oog coördinatie. Als ik mijn rechterhand zie, kan ik die aansturen. Maar dan kan ik mijn linker dus niet zien. Die hand beweegt dan vrijwel zonder coördinatie naar voren. Als ik in beide handen een fles vasthoudt, krijg ik ze dus nooit allebei op de juiste plaats.” Contract na contract werd niet verlengd. “Ze vonden me wel een aardige jongen, maar ik was vaak niet productief genoeg voor een werkgever om te mogen blijven.”

‘Ik wil wel, maar ik red het niet’

Van al die afwijzingen na metershoge inspanning wordt natuurlijk niemand blij. Ook Sjaak niet. Hij raakt er zo onzeker van dat hij de lust in het leven lange tijd volledig kwijt is. Maar door de participatiewet wordt het voor Sjaak veel makkelijker om een baan te vinden die hij aankan met zijn beperking. Ook trekt hij het UWV aan zijn jasje. “Ik heb gezegd: ‘ik wil wel, maar ik red het niet, dus ik heb jullie hulp nodig.”

Een bijzonder belangrijk persoon

En zo komt het dat Sjaak met Timo Rijsterborgh kennismaakt. “Via UWV werd ik naar Timo doorverwezen. Hij werkt voor Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Ik ben met veel bureaucratische organisaties in aanraking gekomen, maar dit is de enige organisatie waar ik daar geen last van had. Het contact is doelgericht, persoonlijk en zonder rompslomp.”

“Timo is ook degene die me langzaamaan weer de arbeidsmarkt op heeft geholpen. En hij zorgde er vorig jaar voor dat ik samen met een jobcoach op zoek kon naar een baan die echt bij me past. Uiteindelijk tipte hij me deze baan in UMC. Mede door Timo zit ik nu weer fluitend op mijn fiets naar het werk. Ik ben hem echt mega dankbaar!”

Hechte samenwerking

“Sjaak is een geweldige vent en UMC is een werkgever met oog voor de persoon en diens vaardigheden,” vertelt Timo. “Zij zien talent waar anderen misschien alleen een beperking zien.” Timo Rijsterborgh heeft nauw contact met werkgevers in de arbeidsmarktregio. “We schakelen continu met de loopbaancoaches uit ons team, kandidaten en werkgevers. De lijnen zijn kort en daardoor lukt het meestal snel om een mooie match tussen werkzoekenden en werkgevers te vinden.”

Timo Rijsterborgh van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Beeld Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam
Timo Rijsterborgh van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam.Beeld Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam

Pak aan die hulp!

Sjaak is inmiddels helemaal blij met zijn nieuwe baan. Wil jij ook jouw kans op een nieuwe baan vergroten? Laat je kosteloos begeleiden door een loopbaancoach van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Het werkt zo:

Vraag een gratis adviesgesprek aan
•Je wordt binnen 48 uur teruggebeld

Je wordt vervolgens stap voor stap begeleid in jouw zoektocht naar een baan. Hoe die begeleiding eruitziet is voor iedereen anders, want jouw proces is uniek en daar past de loopbaancoach zich op aan. Luxe, toch?

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden