Update

Situatie prins Friso: 'Kritische grens ligt bij 3 à 4 dagen'

Prins Johan Friso ligt nog steeds op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck. Zijn situatie is stabiel, maar in levensgevaar. Vrijdag werd hij in Lech bedolven onder een lawine. Wij volgden zaterdag het nieuws over de prins op de voet en hielden het volgende live-blog bij. Nieuwe ontwikkelingen melden we uiteraard direct.

Redactie
© ANP Beeld
© ANP

23.42 uur: De toestand van prins Friso is onveranderd. Hij is nog steeds niet buiten levensgevaar. Het medische team in Oostenrijk dat prins Johan Friso behandelt, heeft verzocht het aantal bezoekers aan de prins de komende tijd beperkt te houden. Aan het begin van de middag bezochten koningin Beatrix en prinsen Mabel de prins. Later op de avond bezocht Mabel haar man nog een keer in het bijzijn van prins Constantijn en haar jongere zus Nicoline.

22.33 uur:
Prinses Mabel, prins Constantijn en Mabels zus Nicoline hebben het ziekenhuis in Innsbruck weer verlaten. Het bezoek aan prins Friso heeft ongeveer een uur geduurd. Ze zijn nu op weg naar Lech, waar zij zich scharen bij de rest van de koninklijke familie. De weg daarnaartoe is door de sneeuwval lastig begaanbaar.

22.29 uur
: Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat prins Friso geen schedelbasisfractuur heeft, dit naar aanleiding van de berichtgeving van NRC. Neuroloog Michael Kuiper zei vanavond in Nieuwsuur dat het belangrijkste punt van zorg nu het zuurstoftekort van de hersenen is. Vroeger werd er gezegd dat de hersenen maar 4 of 5 minuten zonder zuurstof zouden kunnen. 'Maar het kan ook langer zijn, we weten dat niet precies.'

Volgens Kuiper wordt de lichaamstemperatuur van Friso nu op 33 graden Celsius gehouden. 'Dan is het 24 uur wachten'. De neuroloog vindt het verstandig dat het ziekenhuis in Innsbruck geen mededelingen doet. 'Je kan er nu nog niets over zeggen, je moet hem optimaal behandelen en je kan geen voorspelling doen.' Het duurt ongeveer 36 tot 48 uur voor de medicijnen zijn uitgewerkt. 'Daarna kan er pas neurologisch onderzoek gedaan worden. Iemand kan daarvoor ook spontaan gaan bewegen. Wel geldt: hoe langer het duurt voor iemand wakker wordt, hoe slechter de vooruitzichten.' De kritische grens ligt volgens Kuiper bij 3 à 4 dagen. Dan wordt het heel zorgelijk als iemand nog niet wakker is geworden.

21. 37 uur: Prinses Mabel, prins Constantijn en de zus van Mabel, Nicoline Wisse Smit, zijn net aangekomen bij het ziekenhuis in Innsbruck om een bezoek te brengen aan prins Friso. Eerder vandaag bracht Mabel samen met koningin Beatrix een bezoek aan haar man.

20.14 uur: Neurochirurg Kees Tulleken, de man van NRC-journalist Jannetje Koelewijn, heeft bewust medische informatie over Friso verspreid omdat hij dacht dat deze informatie 'de zaak ten goede zou komen'. Dat zegt hij in een interview met BNR Nieuwsradio. Tulleken die toevallig in Innsbruck is voor een cursus voor jonge neurochirurgen, wilde zo mythevorming voorkomen. 'Het was een beetje ontlastend. De druk was een beetje van de ketel. Als je hebt wat Johan Friso heeft mét een schedelbasisfractuur erbij, maakt dat de prognose ongelofelijk veel slechter.'

19.39 uur:
Het medische team in Oostenrijk dat prins Johan Friso behandelt, heeft verzocht het aantal bezoekers aan de prins de komende tijd beperkt te houden. Waarschijnlijk zal Mabel vanavond wel een nieuw bezoek brengen met een of twee leden van de koninklijke familie. De toestand van de prins is nog onveranderd.

19. 25 uur:
Volkskrant-verslaggeefster Wil Thijssen meldt dat de persoon die vandaag in hetzelfde gebied als prins Friso werd bedolven onder een lawine, nog niet is gevonden. 'Ze zijn met honderd man aan het zoeken maar de kans is klein dat hij nog leeft.' De laatse keer dat er in het gebied een lawine voorkwam was in 2010, toen vielen er geen doden alleen gewonden.

18.41 uur
: De NOS meldt dat volgens de baas van de plaatselijke VVV in Lech prins Friso ten tijde van het ongeluk een helm droeg. Dat zou hij tegen de NOS gezegd hebben.

17.29 uur: Zaterdagmiddag deed zich in de buurt van Lech opnieuw een lawine voor. Een persoon wordt vermist, zo meldde burgemeester Ludwig Muxel tijdens de persconferentie.

17.20 uur: Volkskrant-verslaggeefster Wil Thijssen meldt dat de 42-jarige man, met wie de Prins off piste aan het skiën was toen het ongeluk gebeurde, in shock verkeert. Daarom kan hij nu nog niet worden verhoord. Waarschijnlijk zal dat pas over enkele dagen gebeuren.

17.01 uur:
Na het ski-ongeluk van prins Johan Friso onderzoekt de Oostenrijkse politie of er sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. Het gaat om een standaard onderzoek, dat altijd wordt ingesteld bij dit soort lawineongevallen.

Dat meldden de autoriteiten in het luxe skiresort Lech tijdens de persconferentie vanmiddag. Een woordvoerder van de politie zei dat het Openbaar Ministerie later zal bepalen of er vervolging wordt ingesteld tegen iemand vanwege het incident.

De 42-jarige Oostenrijker, met wie de Prins aan het skiën was, zal ook worden verhoord over het incident. De politie wil verder personen ondervragen die in de buurt waren toen de sneeuwmassa van ongeveer 30 meter breed en 40 tot 50 meter lang begon te schuiven.

16.30 uur:
De persconferentie is afgelopen.

16.27 uur:
Prins Friso lag onder zo'n veertig centimeter sneeuw. Dat is een relatief dunne laag. De reddingsactie zou goed en snel zijn verlopen.

16.21 uur:
Er wordt veel gesproken over hoe lawines ontstaan en hoe gevaarlijk het is om off piste te skiën. De prins had geen speciale airbag om hem tegen lawines te beschermen. Wel had hij een pieper in zijn broek, waardoor hij is gevonden.

16.11 uur:
Op vragen hoe lang de prins is geranimeerd kan geen antwoord worden gegeven. De politie zal ook de vriend waarmee Friso skiede verhoren. Het gaat om een 42-jarige man maar zijn identiteit is niet bekendgemaakt. Dat is standaard in dit soort gevallen.

16.06 uur:
De leider van het reddingsteam vertelt hoe hij prins Friso onder de sneeuw heeft gevonden en hoe er is gecommuniceerd met de hulpdiensten.

De burgemeester van Lech zegt dat een skileraar, die tevens lid is van de bergredding, meteen na het ontstaan van de lawine reddingsteams heeft gealarmeerd. Die hadden prins Friso binnen twintig minuten gevonden en uitgegraven.
De skileraar maakte geen deel uit van de groep waarmee prins Friso op pad was.

16.05 uur:
Er is nu een persconferentie van de burgemeester van Lech, Ludwig Muxel, en leden van het reddingsteam en de politie.

15.21 uur:
Prins Johan Friso heeft in het ziekenhuis in Innsbruck per telegram steunbetuigingen gekregen van verscheidende nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders. Dat meldde directeur Rob van Hoof van Telegram.nl uit Alteveer vandaag aan het ANP.

Om wie het gaat, wil de directeur niet kwijt. Ook van enkele Oranjegezinde particulieren kreeg Friso vrijdag een telegram.

15:15 uur:
Minister-president Mark Rutte heeft zijn vertrek voor een wintersportvakantie uitgesteld. De premier is in afwachting van de ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van prins Friso, liet de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd weten.

Rutte zou aanvankelijk vanochtend vertrekken voor zijn wintersportvakantie.

14.53 uur: Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst hebben de artsen van prins Johan Friso gevraagd om het aantal bezoekers aan hem beperkt te houden. Zijn gezondheidssituatie is onveranderd.

14.47 uur:
Lech am Arlberg is met Zürs, Sankt Anton en Kitzbühel een van de exclusiefste wintersportoorden in Oostenrijk. Niet alleen zijn de Oranjes er kind aan huis sinds eind jaren vijftig, de plaats is ook populair onder Europese adel en Russische miljonairs. Lees hier het artikel van de Volkskrant.

14:37 uur:
De Oostenrijkse nieuwssite VOL.AT (Vorarlberg Online) heeft gisteravond een luchtfoto gepubliceerd, waarop de redding van prins Friso te zien is.

14.18 uur: Koningin Beatrix en prinses Mabel hebben het ziekenhuis in Innsbruck inmiddels weer verlaten.

13.51 uur:
Burgemeester Ludwig Muxel van Lech zal rond 16.00 een persconferentie geven, ook is er dan een persmoment met de leider van de reddingsexpeditie Markus Amann.

13:36 uur Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, vindt het logisch dat de omroep zeer veel aandacht geeft aan het ski-ongeluk van prins Friso.'Een ernstig ongeluk van de broer van de kroonprins is belangrijk en opmerkelijk nieuws en roept vragen op, in dit geval over de veiligheid van skiën bijvoorbeeld. We vertellen wat we ervan weten en doen dat op een zakelijke toon.'

13.17 uur:
De NOS heeft met de man van de NRC-journaliste Jannetje Koelewijn gesproken. Hij is chirurg en sprak ook met de behandelend arts van prins Friso. Hij bevestigt haar verhaal: De arts heeft tegen haar gezegd dat Friso geen schedelbasisfractuur of overige verwondingen heeft.

13.08 uur: In Lech en omgeving, waar prins Johan Friso vandaag werd verrast door een lawine, is ook vandaag sprake van lawinegevaar. Waarschuwingsniveau 3 is van kracht, zo meldden de autoriteiten in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. Het laagste dreigingsniveau is 1, het hoogste 5.

Tijdens het ongeval met prins Friso was sprake van niveau 4, waarbij sprake is van groot lawinegevaar. Deskundigen houden in de komende dagen rekening met een verhoogd risico op lawines. De situatie buiten de pistes is 'precair en verraderlijk'. De prins bevond zich buiten de piste toen hij werd bedolven door een sneeuwmassa.

12.47 uur:
Het ziekenhuis in Innsbruck heeft twee bewakers op de journaliste van het NRC die vanochtend ook bij de NOS sprak, gezet. Jannetje Koelewijn, meldde zaken die ze met de behandelend arts van prins Friso zou hebben besproken, maar de Rijksvoorlichtingsdienst stelt dat dit 'grotendeels onwaar' is.

Het NRC meldde onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan zijn lichaam heeft.

Het ziekenhuis heeft de twee beveiligers op de journaliste gezet om te voorkomen dat zij met haar volgens het ziekenhuis onjuiste verklaring andere media te woord kan staan.

12.32 uur:
Inmiddels zijn koningin Beatrix en prinses Mabel gearriveerd in het ziekenhuis. Voor het ziekenhuis stonden meer dan 60 man van de pers om de aankomst te registreren.

12.30 uur:
De verklaring die vandaag in diverse Nederlandse media verscheen over de medische toestand van prins Johan Friso zijn 'grotendeels incorrect'. Dat heeft een woordvoerder van het academisch ziekenhuis in Innsbruck, waar de prins ligt nadat hij door een lawine was bedolven, vanmiddag gemeld aan het ANP.

Het NRC meldde vanochtend onder meer dat prins Johan Friso geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam heeft. De zegsman van het ziekenhuis wil verder niet zeggen wat er wel of niet klopt aan de verklaring. Hij wil niet ingaan op de medische toestand van de prins.

12.10 uur:
Prins Willem-Alexander heeft in Lech een korte reactie gegeven. 'Wij weten niets', zei hij volgens de NOS. Voor overige zaken verwees hij naar de Rijksvoorlichtingsdienst. Wel bedankte hij mensen voor hun medeleven en hoopt hij dat zijn familie met rust wordt gelaten.

12.01 uur: Koningin Beatrix en andere leden van de koninklijke familie zijn vanuit Lech op weg gegaan naar Innsbruck, waar prins Johan Friso na een ski-ongeluk in een ziekenhuis ligt. Zijn toestand is volgens de RVD stabiel maar hij is niet buiten levensgevaar.

Een van de ingangen van het academisch ziekenhuis in Innsbruck is afgezet met linten in afwachting van de aankomst van de familie.

11:30 uur:
De helling in het Oostenrijkse Lech, waarop prins Johan Friso door een lawine werd verrast, was gevaarlijk. Maar de prins wist wat hij deed. Hij is al zo vaak in Lech geweest.

Dat heeft Michael Manhart, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op een groot deel van de skipistes van Lech, vandaag tegen het Oostenrijkse persbureau APA gezegd.

11:15 uur: Gerard Blaauw, mede-directeur van TNO Space, vertelt vandaag in het AD dat Johan Friso risico's altijd uit de weg ging. Blaauw heeft zeven jaar intensief met Friso samengewerkt en had nog regelmatig contact met de prins.

'Ik ken hem als heel bedachtzaam. Absoluut niet iemand die risico's nam. Zeker niet. '

10.54 uur:
In het ziekenhuis in Innsbruck waar prins Johan Friso wordt behandeld komen alleen de 'slechtste gevallen'. In de wintersportplaats Lech en omgeving zijn genoeg ziekenhuizen die botbreuken en slachtoffers van lawines behandelen die er niet zo slecht aan toe zijn.

Dat meldt Volkskrant-verslaggeefster Wil Thijssen vanuit Innsbruck.

10.14 uur: Volgens de behandelend artsen van prins Friso is er geen verandering in de situatie. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst vanochtend weten.

Hij verkeert nog steeds niet buiten levensgevaar, maar heeft de nacht rustig en stabiel doorgebracht. Hij wordt op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis in Innsbrück behandeld door een team specialisten.

09.58 uur:
Na het ski-ongeluk van prins Johan Friso onderzoekt de Oostenrijkse politie of sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. Dat heeft een woordvoerder van de Oostenrijkse politie vandaag tegen het ANP gezegd.

De zegsman stelde dat de politie zo'n onderzoek na alle ski-ongevallen uitvoert. De politie wilde niet zeggen of het onderzoek tegen een bepaalde persoon is gericht.

09:46 uur:
Vandaag ondergaat prins Friso een MRI-scan. Dat vertelde journaliste Jannetje Koelewijn zonet op Radio 1. De NRC-verslaggeefster ving gisteren een gesprek op tussen behandelend arts Claudius Thomé en haar man, die ook neurochirurg is. Gisteren waren op een CT-scan geen bijzonderheden te zien.

09.21 uur:
De NOS meldt dat alle leden van de koninklijke familie nog in Lech zijn. De dochters van prins Willem-Alexander zouden door prinses Máxima naar skiles zijn gebracht.

09.00 uur:
Volgens een Oostenrijkse krant zou Friso hebben geskied met een hotelmanager uit Lech. Het is niet duidelijk of dit de manager van het verblijf van de koninklijke familie is.

08.40 uur:
Miljoenen mensen volgden gisteren de berichtgeving over het skiongeluk van prins Johan Friso via de (extra) nieuwsuitzendingen op de televisie. Het best bekeken bulletin was een korte, ingelaste nieuwsuitzending van RTL Nieuws op RTL4 tijdens het programma The Voice Kids rond 21.40 uur. Hier keken 2.756.000 mensen naar, zo blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Daarna volgt het NOS Journaal van 20.00 uur op Nederland 1 met 2.350.000 kijkers, meldt het ANP.

08.35 uur:
Alsof je in een wasmachine zit. Zo voelt het als je door een lawine wordt meegesleurd, schrijft de Volkskrant. Je weet niet meer wat onder of boven is, zeggen de kenners. 'Zolang de sneeuw valt, kun je je nog bewegen', aldus Edward Bekker, een van de meest ervaren Nederlandse berggidsen in de Alpen. 'Maar zodra de lawine tot stilstand komt, voelt het als beton. Je kunt niets meer.'

8:18 uur:
De Jordaanse koningin Noor Al Hussein, die goed bevriend is met koningin Beatrix, schrijft op Twitter dat ze meeleeft met en bidt voor de Nederlandse koninklijke familie.

08.01 uur: Alle Nederlandse kranten openen met het nieuws over Friso. Volgens NRC Handelsblad die met zijn behandelend arts sprak heeft Friso geen schedelbasisfractuur en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam. Wel zou zijn reanimatie 'vrij lang' hebben geduurd.

7.45 uur:
Volgens de NOS zouden de directe familieleden van Friso inmiddels in hun vakantieverblijf in Lech bevinden. Dat is zo'n 100 kilometer van het ziekenhuis in Innsbruck. Gisteravond kwamen ook kroonprins Willem-Alexander en prins Constantijn naar Oostenrijk.

7.30 uur:
Waarschijnlijk wordt er in de loop van dit weekend meer duidelijk over de kansen van Friso. Prins Friso wordt de eerste 24 uur na het ongeluk dat gistermiddag rond 12.15 uur gebeurde in coma gehouden.

De eerste uren na het ongeluk zijn cruciaal. De toxische stoffen die door het zuurstofgebrek vrijkomen, kunnen een eventuele hersenschade verergeren. Het lichaam van de patiënt wordt het eerste etmaal standaard gekoeld op 33 graden. Dan vertraagt de stofwisseling en wordt de schade zo veel mogelijk beperkt.

Koningin Beatrix en prinses Mabel bij het ziekenhuis in Innsbruck. Beeld ap
Koningin Beatrix en prinses Mabel bij het ziekenhuis in Innsbruck.Beeld ap
null Beeld anp
Beeld anp
Het gezin van prins Willem-Alexander en prinses Máxima vanochtend in Lech. Beeld REUTERS
Het gezin van prins Willem-Alexander en prinses Máxima vanochtend in Lech.Beeld REUTERS
Het ziekenhuis in Innsbruck waar prins Friso wordt behandeld. Beeld reuters
Het ziekenhuis in Innsbruck waar prins Friso wordt behandeld.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden