'Situatie Oost-Oekraïne verkleint kans op terugkeer MH17-missie'

De kans op een snelle terugkeer van de Nederlandse missie naar de rampplek van MH17 wordt steeds kleiner. De situatie in het gebied in Oost-Oekraïne is aanhoudend instabiel en onveilig en de inval van de winter zal terugkeer verder bemoeilijken. Het kabinet heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Redactie
Restanten van de Malaysia Airlines Boeing in het rampgebied, drie weken na de crash van vlucht MH17 Beeld anp
Restanten van de Malaysia Airlines Boeing in het rampgebied, drie weken na de crash van vlucht MH17Beeld anp

Het kabinet wil alleen een terugkeer van de missie als die veilig haar werk kan doen. 'Dat zit er op dit moment helaas niet in.' Het kabinet probeert op andere manieren de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers terug te krijgen. Daarbij wordt een beroep gedaan op plaatselijke autoriteiten.

Wel blijft een interim-missie actief in Oekraïne. De lokale bevolking, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Oekraïense autoriteiten kunnen daarbij terecht. Verder treft de missie voorbereidingen om het aanwezige materiaal voor de winter op te slaan.

Schadevergoeding

De aandacht gaat momenteel vooral uit naar het terugbrengen van persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de vliegramp. Verder wordt met de OVSE momenteel gekeken hoe alle wrakstukken uit het rampgebied kunnen worden gehaald.

Onder nabestaanden bestaan vooral vragen over schadevergoedingen. Slachtofferhulp Nederland zal daarom over dit onderwerp een of meer informatiebijeenkomsten voor de nabestaanden organiseren. Tot dusver zijn 262 van de 298 inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines geïdentificeerd.

Het kabinet schrijft verder dat voor het strafrechtelijk onderzoek bijna 350 miljoen webpagina's met onder meer foto's en video's uit Oost-Oekraïne zijn veiliggesteld. Verder heeft een oproep van de Nederlandse politie om beeldmateriaal beschikbaar te stellen veel reacties opgeleverd. Er zijn al 20.000 foto's en 750 filmpjes aangeboden. Met de zaak houden zich zeker acht officieren van justitie bezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden