'Situatie ebola Guinee zorgwekkend'

Het aantal ebolabesmettingen in Guinee neemt nog altijd toe. Op veel plaatsen is er weerstand tegen hulpverleners en er zijn in het West-Afrikaanse land regio's waar gemeenschappen moeilijk bereikbaar zijn.

Artsen spoelen hun collega af in een ebolacentrum in Guinee. Beeld afp
Artsen spoelen hun collega af in een ebolacentrum in Guinee.Beeld afp

De situatie in Guinee is 'zorgwekkender' dan in Liberia, dat ook is getroffen door ebola. Daar lijkt de toename van het aantal besmettingen iets terug te lopen. Ook is de nationale coördinatie redelijk goed op orde. Dat hebben de ministers Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ze baseren zich op informatie van de Nederlandse ebola-gezant Hans Docter, die in Liberia en Guinee is geweest. Deze week bezoekt hij Sierra Leone. Daar kwam dinsdag een Nederlands marineschip met hulpgoederen aan. De Karel Doorman zet later deze week koers naar Guinee en vaart daarna nog door naar Liberia.

In de haven van Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, zijn eerder op de dag 92 voertuigen, 20 containers en 10 pallets met hulpgoederen uitgeladen, aldus Defensie. De Karel Doorman had in totaal ruim 1200 ton spullen aan boord, waaronder tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, miljoenen handschoenen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen. De hulpgoederen zijn behalve uit Nederland ook afkomstig uit acht andere Europese landen.

Om te voorkomen dat de Nederlandse bemanning van het schip besmet raakt met ebola, gelden strenge procedures. Het belangrijkste is dat de Nederlanders geen enkel lichamelijk contact met de lokale bevolking mogen hebben. Ruim vijftig mariniers zorgen voor de beveiliging en verkennen de havens waar het schip aanlegt. Volgens Ploumen en Hennis blijft er in de getroffen landen veel behoefte aan medisch en technisch personeel. Op allerlei manieren wordt er geprobeerd specialisten te werven om uit te zenden.

Wereldwijd 15 duizend besmettingen

Vandaag werd ook bekend dat het aantal ebolapatiënten dat is geregistreerd in totaal acht landen is gestegen tot 15.145. Van hen bezweken 5420 mensen aan het virus. Dit meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.

De cijfers slaan op de periode vanaf het opduiken van het ebolavirus in maart in West-Afrika tot en met zondag. Bijna alle slachtoffers zijn in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden