Europride

Sipke Jan Bousema: 'Fantastisch dat steeds meer bedrijven meevaren'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Sipke Jan Bousema (39), presentator en programmamaker.

Nouschka van der Meijden
Presentator Sipke Jan Bousema. Beeld anp
Presentator Sipke Jan Bousema.Beeld anp

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Voor mij begon de Gay Pride toen ik 18 was en als Fries jongetje langs de grachten liep. Het is eerste wat ik dacht was: moet dit nou? Maar toen zag ik pas al die blijdschap in de ogen van de mensen. De vrijheid. Ik was net mijn eigen seksualiteit aan het ontdekken. Ik wist niets van de geschiedenis van Gay Pride. Maar ik voelde op dat moment, er is iets belangrijks wat hieraan ten grondslag ligt."

Dit jaar ben je ambassadeur van Europride, hoe is dat gelopen?
"Ik ben al heel lang actief betrokken bij Gay Pride. In 2012 maakte ik met Marieke Slinkert de documentaire 'Strijders voor de Liefde', dat ging over lhbti'ers van over de hele wereld die strijden voor dezelfde rechten als wij in Nederland hebben. Het jaar daarna organiseerde ik het eerste grote mensenrechtenconcert tijdens Gay Pride. En vorig jaar maakten we de documentaire 'Vrijen in Vrijheid'. Het was dus eigenlijk een logische keuze om nu ambassadeur te worden. Ik ben begaan met het onderwerp, het zit in mijn vezels. Ik heb dus meteen ja gezegd toen ze me vroegen."

Wat houdt de functie precies in?
"Nu ben ik bijvoorbeeld druk bezig met bemiddelen over de uitzending van het Human Right Concert. Veel mensen zijn zeer geraakt en boos dat uiteindelijk alleen de muziekdelen van het concert zijn uitgezonden en de persoonlijke toespraken zijn weggelaten. Ik hoop dat er, bij de herhaling op de televisie zaterdag, een nieuwe montage wordt getoond."

"Verder ben ik een van de gezichten van het evenement en zal ik soms spreken tijdens bijeenkomsten. Zichtbaarheid is wat mij betreft de sleutel naar acceptatie. Dat kinderen die mij vroeger op televisie zagen mij nu herkennen en denken: oh hij is homo, en dat is dus oké."

Sta je zelf op een boot?
"Ik sta op boot nummer één, die van Stichting Canal Parade. Ik heb wel eens eerder op een boot gestaan. Dat is een hele bijzondere ervaring. Ik krijg daar zo'n warm gevoel van. Maar dit jaar kom ik voor het eerst langs mijn eigen huis! Sinds een jaar woon ik aan de Prinsengracht."

Wie zou jij graag eens uitnodigen voor de Canal Parade?
"Ik zou graag de hele redactie van het Reformatorisch Dagblad uitnodigen. Misschien dat ze daarvan ontdooien. Ik begrijp dat sommige mensen nog moeten leren waar het over gaat. En dat ze er eens kennis mee moeten maken. Je kan er namelijk niet over oordelen als je er niet bij bent geweest. Ik zou de redactie graag persoonlijk rondleiden."

Sommigen zijn van mening dat de Canal Parade een heterofeestje is geworden. Wat vind jij daarvan?
"Als mensen dat vinden, dan slagen we in onze missie. En die missie is verbinding. Hoe meer hetero's dat steunen, hoe beter. Ik vind het ook fantastisch dat steeds meer bedrijven meevaren, die trots laten zien dat je als werknemer en klant helemaal je zelf kan en mag zijn. Dat is nou het resultaat van emancipatie. Laten we alsjeblieft trots zijn op deze prestatie."

"Ik hoop juist dat er nog veel meer hetero's komen. Dat zijn hele goede spokespersons. Neem de minister president van Canada die meeloopt met de Pride Walk. Dat vind ik fantastisch. Ik zou Mark Rutte willen oproepen dit jaar ook te komen."

Sipke Jan Bousema is dit jaar ambassadeur van EuroPride. Beeld Jeroen Ploeger
Sipke Jan Bousema is dit jaar ambassadeur van EuroPride.Beeld Jeroen Ploeger

Ga je door de recente gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de schietpartij in Orlando met een ander gevoel naar de Canal Parade?
"Ik denk dat Orlando ons alleen nog maar sterker heeft gemaakt en meer heeft verbonden. Natuurlijk ben ik geschrokken. Maar nu moeten we juist, als antwoord daarop, tien keer zo hard die vrijheid uitdragen."

Heb je tips voor deze EuroPride?
"Ik ga dit jaar als ambassadeur genieten van de vele bijeenkomsten. Een interessante bijeenkomst is bijvoorbeeld Prides Out There op woensdag 3 augustus over de betekenis van Gay Pride in de Oude Lutherse Kerk. Verder raadt ik iedereen vooral aan naar de website van pride.amsterdam te gaan. De keuze en diversiteit is enorm, vooral dit jaar."

Eerder in deze serie:
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'
- Chris Belloni: 'Fijn dat Gay Pride wordt omarmd door hetero's'
- Clarice Gargard: 'Lesborelaties worden niet als gelijkwaardig gezien'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden