Update

Sinterklaasorganisaties bereid uiterlijk Zwarte Piet aan te passen

Sinterklaasorganisaties zijn bereid het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. In NRC Handelsblad zeggen vertegenwoordigers van de oganisaties dat de felheid van het debat door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet het feest bedreigt.

Redactie
Zwarte Pieten in Amsterdam op archiefbeeld. Beeld ANP XTRA
Zwarte Pieten in Amsterdam op archiefbeeld.Beeld ANP XTRA

In januari wil dominee Henk Leegte, voorzitter van het comité dat de Sinterklaasintocht in Amsterdam organiseert, gaan praten met andere organiserende partijen. In NRC zegt Leegte: 'Ik kan me voorstellen dat we om te beginnen honderd van de vijfhonderd Pieten een ander uiterlijk geven.' Concrete voorbeelden van hoe dat uiterlijk zou kunnen veranderen geeft hij niet, maar hij ziet dat de tegenstanders van de huidige gedaante van Zwarte Piet zich ergeren aan de optelsom: donkere schmink, dikke, rode lippen en gouden oorringen.

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, stelt in de krant voor om een aanbeveling te maken voor alle Sinterklaasorganisaties om Zwarte Piet 'in stapjes' te transformeren.

Voorzitter Jan van Wijk van het Sint Nicolaasgenootschap: 'Als het Amsterdamse comité ons uitnodigt, schuiven we meteen aan tafel. Het maakt mij niet uit of hij sluik haar of kroeshaar heeft. Maar Zwarte Piet is wel zwart.' De NTR, de omroep die het Sinterklaasjournaal maakt en de intocht van Sinterklaas uitzendt, laat weten dat het niet aan de omroep is om 'zonder maatschappelijke consensus de traditie eenzijdig te wijzigen'. Maar: 'als de traditie verandert, veranderen wij mee.'

'Lokale aangelegenheid'
Minister Jet Bussemaker (Cultuur) wil zich niet mengen in de discussie over de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam. 'De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid. Het Rijk heeft daar geen bemoeienis mee', schrijft ze vrijdag in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Volgens Bussemaker is 'het sinterklaasfeest onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt dit op verschillende manieren gevierd'. Ze schrijft zich ervan bewust te zijn dat de opvattingen over het feest verschillen. Maar 'tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan.' In Amsterdam is bezwaar ingediend tegen de intocht met zwarte pieten, omdat dit racistisch zou zijn.

Rutte: 'Zwarte Piet is zwart'
De rol van Zwarte Piet bij de sinterklaasviering is geen zaak van de regering, maar van de samenleving. Dat zei minister-president Mark Rutte vandaag in antwoord op vragen over de discussie of Zwarte Piet al of niet racistisch is.

Volgens de premier staat het iedereen vrij om een witte piet op te voeren, maar hij wees erop dat het hulpje van de sint volgens de overlevering altijd zwart is geweest. 'Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen.'

Presentatrice Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal wordt verrast door een Zwarte Piet. Beeld anp
Presentatrice Dieuwertje Blok van het Sinterklaasjournaal wordt verrast door een Zwarte Piet.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden