PlusColumn

Sinterklaasjournaal, stop met die halfbakken raadsels en verzinsels

Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Het Sinterklaasjournaal wordt bij ons thuis op ontelbaar veel niveaus beleefd. Ik ben blij als het begint, een reflex van vroeger, omdat het programma nou eenmaal een verborgen schat was voor iedere volwassene die het per ongeluk ooit langs had zien komen.

Mijn jongste zoon is nu zeven: een diep ironische en haarscherpe figuur die mij de hele dag loopt uit te lachen, maar om de een of andere reden nog wel in Sinterklaas gelooft.

De items in het Sinterklaasjournaal beoordeelt hij als 'echt' of 'niet echt'. Hij is erachter dat niet alles in het Sinterklaasjournaal echt is. Sterker nog, eigenlijk zegt hij elke keer als er een item wordt afgesloten: "Dit was niet echt."

Dat komt omdat de makers van het Sinterklaasjournaal zoveel onzin verzinnen dat er als meekijkende ouder geen logische punt meer aan te draaien is.

Als ik dit schrijf, is de stand van zaken dat de boot van Sinterklaas in een zware storm zit en er pakjes van de boot zijn gewaaid, die naar de sloten van Dokkum zijn gedreven en aldaar worden gevonden. So far so good.

Maar dan is er bijvoorbeeld ineens ­iemand die een pakje thuis, in zijn aquarium, vindt. Een onbegrijpelijk gebrek aan logica waar zelfs mijn goedgelovige dochter van zes van in de war raakt.

In het Sinterklaasjournaal hadden ze er altijd schik in om soms een grapje over de hoofden van de kinderen te maken, waar de ouders besmuikt om konden grinniken. Inmiddels wordt er zo'n beetje in elke zin een grapje over de hoofden van de kinderen gemaakt - alles is een woordspeling of een verwijzing - en die grapjes zijn stuk voor stuk onleuk.

Ook zijn er nu al vier afleveringen van de Sinterklaasjournaals uitgezonden, en is er nog geen Piet in beeld geweest. Wel zitten er allemaal mannen in maat­pakken op de boot. Moeten we straks aan onze kinderen gaan vertellen dat Pieten eigenlijk ­acteurs in maatpakken zijn die zich als Piet verkleden? Ik wil dat niet!

Ook gaat het alsmaar over ­Bonifatius, zonder dat iemand nog weet waarom. Vast een raadsel dat zich de komende dagen zal oplossen, maar wij worden er thuis doodmoe van. Geef ons Piet, geef ons Sint, geef ons gedoe met cadeautjes, maar stop met die halfbakken, slecht uitgespeelde raadsels en verzinsels.

Vroeger was het Sinterklaasjournaal leuk, daarna worstelde het met de kwestie Zwarte Piet, inmiddels is het gewoon een slecht programma geworden.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over Amsterdam.

Lees ook Han Lips: Het is al dag vier, maar geen enkele Piet in het vizier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden