Sinterklaasfeest toegevoegd aan lijst met beschermde tradities

Het sinterklaasfeest is toegevoegd aan de nationale lijst met tradities die moeten worden beschermd. Dat maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE)) bekend. Het feest is op de lijst gezet op voordracht van het Sint & Pietengilde, dat zich inzet voor het behoud van de viering van 5 december.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Om een beschermde nationale traditie te worden moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet er een gemeenschap achter staan die werkt aan de toekomst van de traditie.

De plaatsing op de lijst komt na een periode van een maandenlange discussie over het vermeende racistische karakter van de figuur Zwarte Piet. Het Sint & Pietengilde zegt zich bewust te zijn van die discussie. 'In een sfeer van dialoog en met respect voor uiteenlopende standpunten wil het gilde bouwen aan een toekomst voor de traditie, waarin alle Nederlanders zich kunnen vinden', zegt Marc Giling, voorzitter van het Sint & Pietengilde.

Hij voegt er aan toe dat het gilde niet bij machte is om veranderingen aan te brengen in de sinterklaastraditie. 'Dit kan, zoals altijd bij tradities, alleen vanuit de maatschappij gebeuren in een proces van geleidelijkheid', aldus Giling.

Ineke Strouken van het VIE benadrukt dat het honoreren van de voordracht geen waardeoordeel inhoudt. 'Het zijn gemeenschappen zelf die invulling geven aan tradities en die zelf aangeven waarin voor hen belang van de traditie schuilt.'

Het jaarlijkse vreugdevuur op het Scheveningse strand, carbidschieten en het bloemencorso Zundert staan ook op de inventarisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden