Sinterklaascomité Amstelveen weigert nieuwe Pieten

Het comité dat al jaren de Sinterklaasintocht in Amstelveen organiseert, heeft de gemeente laten weten te stoppen. De organistie is tegen de komst van andere Pieten dan Zwarte Pieten.

Het Amstelveense comité ziet niets in een roetveegpieten, die vorig jaar wel meeliepen in Amsterdam. Beeld anp
Het Amstelveense comité ziet niets in een roetveegpieten, die vorig jaar wel meeliepen in Amsterdam.Beeld anp

Dat schrijft het Amstelveense college in een brief aan de gemeenteraad.

Het college is al jaren in gesprek met het comité over een nieuwe invulling van het feest, vooral over de kleur van de Pieten die meelopen in de parade.

Zwarte Piet hoeft van het college niet weg, maar moet wel vergezeld worden door kleur- of roetveegpieten. "Zoals ook in veel andere gemeenten gebeurt," schrijft het college in de brief. "Als Amstelveen staan wij voor het behouden van tradities, maar vinden wij het ook belangrijk dat iedereen zich erkend en welkom voelt."

"Ome Wim"
Het Sinterklaascomité kan zich daar niet in vinden en heeft definitief besloten te stoppen. De voorzitter vertelde vorig jaar waarom."Wij houden het traditioneel," zei Harry Tros tegen Rtva. "Het gaat om de magie van het kinderfeest. Bij roetveegpieten zie je zo dat het Ome Wim of buurvrouw Nicole is. Aangezien het overgrote deel van onze pieten ook uit Amstelveen komt, zou de herkenning bij al die kinderen langs de weg en op het Stadsplein wel erg groot worden." Tijdens de intocht van vorig jaar liepen er zo'n 150 Zwarte Pieten rond in Amstelveen.

Tros zegt dat moeilijkheden omtrent de vergunning voor de intocht daarbij een grote reden is dat het comité zich teruggetrokken heeft. Die komt steeds later, meent Tros, waardoor het te ingewikkeld werd om het feest ieder jaar op tijd af te krijgen. Het college gaat nu op zoek naar een nieuwe organisatie.

Amsterdam bant Zwarte Piet
De gemeente Amsterdam besloot drie jaar geleden samen met het plaatselijke intochtcomité dat het feest langzaam moest veranderen. Vanaf dit jaar zullen er helemaal geen Zwarte Pieten meer te zien zijn tijdens de traditionele intocht.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer riep volwassenen vorig jaar op het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, zodat Sinterklaas voor iedereen een kinderfeest is. Uit een rondgang van de NOS bleek dat in de meeste Nederlandse gemeenten Piet nog zwart is. Kroeshaar, rode lippen en oorbellen worden wel steeds vaker weggelaten.

In het Sinterklaasjournaal liepen vorig jaar zwarte, witte én gekleurde Pieten rond. Omroep RTL hanteert alleen nog de Schoorsteenpiet.

Lees ook: RTL geeft een beslissende zet: de commercie vernieuwt Zwarte Piet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden