Sinterklaas snel op erfgoedlijst

Het sinterklaasfeest hoort bij Nederland, net als de Kinderdijk en de Amsterdamse grachtengordel. Daarom prijkt het feest waarschijnlijk volgend jaar op de nationale erfgoedlijst en mogelijk ook op de werelderfgoedlijst. Daarmee zou het beschermd zijn en kan het niet zomaar van de ene op de andere dag worden veranderd.

ANP
Sinterklaas tijdens de persconferentie na zijn aankomst in Dordrecht. Beeld anp
Sinterklaas tijdens de persconferentie na zijn aankomst in Dordrecht.Beeld anp

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland is druk met de voorbereidingen om de viering in Nederland beschermd te krijgen. Dat kan pas wanneer ons land een handtekening zet onder het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003, waarschijnlijk begin volgend jaar. Daarna krijgt de vereniging te horen wat de eisen zijn voor een aanvraag.

'We spiegelen de onze voorlopig aan die van de Belgen. Zij hebben de sinterklaasviering al jaren op de nationale inventaris staan. Samen met hen willen we het feest ook op de werelderfgoedlijst krijgen', aldus voorzitter Jan van Wijk van het genootschap. Om werelderfgoed te worden moeten tradities een internationaal karakter hebben. Sinterklaas wordt al jaren in verschillende landen gevierd, onder meer door Nederlandse expats.

Praktische zaken

Voor de aanvraag zijn naast de traditie van de viering ook praktische zaken belangrijk. 'Zo zijn er steeds minder schimmels. Hoe los je dat op? Ook stellen gemeentes steeds hogere veiligheidseisen aan de intocht', aldus directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, dat het initiatief ondersteunt.

Het feest vastleggen als immaterieel erfgoed betekent overigens niet dat Sinterklaas altijd op dezelfde manier moet worden gevierd. Strouken: 'De gedachte erachter is dat tradities pas blijven leven als mensen ze blijven dragen. Tradities leven en bewegen mee met de tijd.'

Volgens haar is dat de kracht van Sinterklaas: hij is altijd met zijn tijd meegegaan. 'Stapje voor stapje zijn omwentelingen gekomen in de traditie', meent ook Van Wijk. Daarmee doelt hij onder meer op de veranderingen van de veelbesproken Piet. In het begin werd hij gezien als Moor; nu is er de gedachte dat veel pieten zwart zijn vanwege al het roet in de schoorstenen waar ze doorheen klimmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden