'Sinterklaas op werelderfgoedlijst'

Het Sint Nicolaas Genootschap wil het sinterklaasfeest een plek geven op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. Daarmee zouden het feest en de bijbehorende tradities, zoals de intocht, beschermd zijn.

Het Parool
Sinterklaas oefent vast daklopen bij NEMO. © anp Beeld
Sinterklaas oefent vast daklopen bij NEMO. © anp

Het genootschap is druk in de weer met de voorbereidingen om de viering in Nederland beschermd te krijgen. Dat kan pas als het kabinet een handtekening zet onder het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003, waarschijnlijk begin volgend jaar. Daarna krijgt de vereniging te horen wat de eisen zijn voor een aanvraag, verwacht voorzitter Jan van Wijk van het genootschap.

Om werelderfgoed te worden moeten tradities een internationaal karakter hebben. Sinterklaas wordt al jaren in verschillende landen gevierd.

Voor de aanvraag zijn behalve de traditie van de viering ook praktische zaken belangrijk. ''Zo zijn er steeds minder schimmels. Hoe los je dat op? Ook stellen gemeenten steeds hogere veiligheidseisen aan de intocht,'' aldus directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, dat het initiatief ondersteunt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden