Sinterklaas kan 's middags al zware storm verwachten

De storm die morgen met Sinterklaas wordt verwacht, begint al in de middag. Vooral aan de Waddenkust wordt een zware storm verwacht, met windstoten van 100 tot 130 kilometer per uur. Het KNMI heeft in verband hiermee inmiddels waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven, staat op de website. De waarschuwing is vanaf 9 uur 's ochtends 24 uur lang van kracht.

Sinterklaas tijdens de intocht in Groningen Beeld anp
Sinterklaas tijdens de intocht in GroningenBeeld anp

De waarschuwing geldt voor het hele land. Langs de kust staat een westerstorm (windkracht 9) en in het Waddengebied komt een zware tot mogelijk zeer zware storm te staan (windkracht 10 tot 11) .

Maeslantkering
Rijkswaterstaat liet weten dat van een sluiting van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg vooralsnog geen sprake is. ,We blijven alert en houden de situatie goed in de gaten', zei een woordvoerster. De stormvloedkering werd in 2007 voor het eerst en voor het laatst wegens storm en hoogwater gesloten.

Zware windstoten
Morgenochtend neemt de bewolking van het noordwesten toe en 's middags gaat het regenen. De middagtemperaturen liggen tussen 5 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee. De zuidwestenwind draait in de middag naar het westen en neemt landinwaarts toe naar krachtig tot hard, in de kustprovincies naar hard tot stormachtig.

130 kilometer per uur
Aan de kust hebben de windstoten een kracht van 100 tot 120 en in het Waddengebied mogelijk tot 130 kilometer per uur, meldt een woordvoerder van het weerinstituut.

Het hoogtepunt van de wind valt tijdens de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond. In de loop van de avond neemt de wind slechts langzaam in kracht af.

Advies auto's op Wadden
De politie op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling hebben autobezitters vandaag opgeroepen om nu al hun auto's weg te halen bij de pieren en de lager gelegen parkeerplaatsen. Door de verwachte combinatie van storm en springtij wordt het zeewater opgestuwd en kunnen de parkeerplekken onder water komen te staan. De waarschuwing geldt tot in de nacht van vrijdag op zaterdag. De storm is vrijdagavond al in kracht afgenomen, maar het is dan nog wel springtij, aldus de politie.

De politie op Terschelling adviseert om auto's niet op het Havenplein of langs de Willem Barentszkade te parkeren in verband met de verwachte hoge waterstanden. De politie op Ameland liet vandaag al via Twitter weten: 'Auto's vandaag nog verplaatsen naar hoger gelegen parkeerplaats.'

Vervallen vaarten vanaf Harlingen
Rederij Doeksen heeft uit voorzorg enkele vaarten morgen van Harlingen naar Terschelling en Vlieland en vice versa laten vervallen. Andere afvaarten vertrekken eerder of later, zo meldt de rederij. Afhankelijk van hoe de storm zich ontwikkelt, wordt het vaarschema mogelijk verder aangepast.

Extra mensen Kustwacht
De Kustwacht in Den Helder houdt extra mensen achter de hand en heeft een waarschuwing doen uitgaan naar de scheepvaart. Volgens een woordvoerder is de verwachte noordwesterstorm gevaarlijker voor de scheepvaart dan een zuidwester. 'Bij een storm uit de richting van Noorwegen is het risico groter dat een schip naar de kust wordt geblazen en ook de golven zijn hoger.' Ook de KNRM waarschuwt: 'Zorg voor een veilige haven.'

De noordelijke waterschappen Wetterskip Fryslân, Noorderzijlvest en Hunze en Aa's nemen nog geen extra maatregelen. Afhankelijk van de weerberichten wordt donderdag bekeken of dat wel nodig is. 'Het zou heel goed kunnen dat het heerlijk avondje voor de dijkbewakers donderdag in duigen valt', zei een woordvoerster van het Friese waterschap.

Eind oktober was er ook al een zware storm; op Vlieland werd toen 10 minuten lang 12 Beaufort gemeten.

Windzak in Flevoland Beeld anp
Windzak in FlevolandBeeld anp
Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. Beeld ANP
Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden