Live

Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in Amsterdam

Zondag arriveerde Sinterklaas met zijn gevolg in Amsterdam. In dit blog lees je alles terug over de feestelijke intocht in de stad.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

De intocht van de Sint in Amsterdam trok zondag 400.000 mensen. In tegenstelling tot een aantal plekken in het land verliep de komst van de goedheiligman hier zonder enige wanklank.

Lees verder: Geslaagde intocht is beloning voor keuze schoorsteenpiet

De parade van de Sint is geëindigd op de Dam. Daar betreedt hij het podium om alle toegestroomde kinderen toe te spreken.

In zijn woordje mengt de goedheiligman zich nog even in de discussie over het verdwijnen van de I amsterdam-letters op het Museumplein. Hij onthult een nieuw logo voor de stad: IamSint.

Op de Dam zijn verder straks nog allerlei muzikale acitiviteiten, gepresenteerd door Rik Hoogendoorn van Sesamstraat.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

De bonte stoet met Sinterklaas trekt over het Rokin richting de Dam. Langs de kant proberen honderden kinderen de aandacht te trekken van de goedheiligman en zijn pieten.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Het is niet overal zo gemoedelijk als in Amsterdam. In Tilburg zijn bij de intocht van Sinterklaas tientallen mensen aangehouden.

Het gaat om een grote groep voorstanders van Zwarte Piet die volgens de politie op weg waren naar een locatie waar tegenstanders van Zwarte Piet zich ophielden.

De demonstranten zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Ze zijn volgens lokale media in een bus gezet om vervoerd te worden naar het politiebureau.

De locatie waar actie werd gevoerd en waar de aanhoudingen werden verricht, liggen niet op de route van de intocht van Sinterklaas.

Mogelijk zijn er extra veel actievoerders in de stad omdat de bekende anti-Piet-activist Jerry Afriyie op twitter medestanders had opgeroepen naar de stad af te reizen.

Sinterklaas maakt een ronde door de stad, samen met zijn stoet van ruim 300 pieten. Ze zijn nu aangekomen bij het Waterlooplein.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Sinterklaas is aangekomen bij het Scheepvaartmuseum en ontmoet burgemeester Femke Halsema voor het eerst. Halsema overhandigt Sinterklaas de sleutel van de stad. "Heel veel plezier in onze prachtige stad," zegt Halsema.

Sinterklaas: "Trots dat u de burgemeester bent van Amsterdam, een eer om hier weer te mogen zijn." Tegen de kinderen: "Ik kom zo bij jullie langs kinderen, dan krijgen jullie een handje van me."

De Pakjesboot is er bij-na!

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Sinterklaas vindt het heerlijk om hier weer te zijn. De reis was enigszins moeizaam verlopen. "Ik werd misselijk tijdens het varen. Gelukkig had ik veel pepernoten gegeten, die zijn goed voor de maag. Helpt tegen de misselijkheid." Hoeveel pepernoten de Sint bij heeft? "Ongeveer 3 miljoen."

undefined

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

De hoofdpiet is blij weer in Amsterdam te zijn. Vanwege het laaiende enthousiasme van de kinderen, maar ook vanwege de kou. "In Spanje is het altijd zo warm. Geen kachels met knisperend vuur die je warm houden."

De Pakjesboot is onderweg naar het Scheepvaartmuseum, waar hij onthaald zal worden door burgemeester Femke Halsema.

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Michiel Alkemade
Beeld Michiel Alkemade

Patrick Meershoek schreef woensdag over de geschiedenis van de Sinterklaasintocht.

Een pantoffel­parade op de Apollolaan, de verkiezing van het lelijkste hondje in het Vondelpark, het loslaten van duiven op de Dam: de leden van het Initiatief-Comité Amsterdam voerden in de jaren dertig de gekste plannen uit om het leven in de hoofdstad een beetje op te ­vrolijken.

Daar was grote behoefte aan, want de wereld ging gebukt onder een loodzware economische crisis. Onder voorzitterschap van huisarts Maup de Hartogh trok het comité ten strijde tegen de heersende malaise.

Zo werd geld ingezameld voor het plaatsen van bloembakken in de binnenstad en kwam er een plan om een berg aan te leggen in het Amsterdamse Bos.

In 1934 nam het comité het ­initiatief voor de allereerste ­intocht van Sint Nicolaas in de stad. Het idee was afkomstig van journalist David Kouwenaar, werkzaam in Amsterdam als correspondent van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en ­vader van Gerrit, die later een beroemd dichter zou worden.

Kouwenaar ergerde zich mateloos aan de chaotische taferelen die zich elk jaar in de Sinterklaastijd voordeden in de stad. Overal liepen lunchroom­heiligen en reclamebisschoppen rond, zoals Kouwenaar de tientallen over straat zwervende nepklazen omschreef.

Eind oktober verscheen in de kranten breed uitgemeten de aankondiging door het comité van de 'blijde inkomst' op 1 december van de echte Sint Nicolaas in Amsterdam.

"Voor­gesteld door een onzer grootste acteurs, den heer Eduard Verkade, die zorgvuldig gekleed en ­gegrimeerd zal zijn en op waardige wijze den eeuwenoude Sint zal voorstellen."

Het comité hield niet van half werk en kondigde de eerste intocht meteen maar aan als de start van een nieuwe, langdurige traditie. Voorzitter De Hartogh wist het Genootschap Amstelo­damum over te halen een plechtige oorkonde met zegel te ­vervaardigen voor het stads­bestuur, 'opdat de heugenis van deze eerste blijde inkomst nimmer verzwakke of teloor ga'.

Het was aan de burgemeester om dat historische document in ontvangst te nemen. Volgens de overlevering had toenmalig ­burgemeester Willem de Vlugt daar aanvankelijk helemaal geen trek in.

Hij nam het ambt serieus en kende het comité van hun studentikoze grappen en grollen. Maar toen het gezelschap zich op de dag van de ­intocht onuitgenodigd in de hal van het stadhuis meldde, zat er weinig anders op dan naar beneden te komen en de hand te drukken van de goedheiligman.

Die handdruk werd de bezegeling van een machtig verbond. De blijde inkomst van Sinterklaas is een prachtige Amsterdamse traditie geworden, die ook nog eens in het hele land ­navolging heeft gekregen.

Komende zondag zet de Sint voor de tachtigste keer voet aan wal, voor het eerst opgewacht door burgemeester Femke Halsema. De leden van het Initiatief-Comité kunnen tevreden toekijken, als zij daarboven tenminste niet druk zijn met het ­organiseren van een verkiezing van de lelijkste dode hond.

Het is een koude zondagochtend, maar dat leidt niet tot minder vrolijkheid onder de Sint, zijn pieten en de aanwezige kinderen.

undefined

null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Zondag om 10.00 uur begint het programma van de jaarlijkse intocht georganiseerd door Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam. Op de Amstel bij het Mercure Hotel komt de Sint de stad binnenvaren.

Het gezelschap vaart een half uur later langs de Omval, via Carré, waarna de boot tussen 11.30 uur en 12.00 afmeert bij het Scheepsvaartmuseum. Hier wordt de Sint ontvangen door burgemeester Halsema.

Daarna volgt hij deze route door de stad op zijn trouwe viervoeter Amerigo:

null Beeld Gemeente Amsterdam
Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden