Plus

Singer-songwriterscollectief Het Nieuwe Lied zingt het nieuwe jaar in

Singer-songwriterscollectief Het Nieuwe Lied geeft volgende week maandag in De Kleine Komedie een Nieuwjaarsconcert. Dit zijn enkele singer-songwriters die er optreden.

Rajko Disseldorp
Yentl Schieman Beeld Ben van Duin
Yentl SchiemanBeeld Ben van Duin

Yentl Schieman

Haar nummer Liever dat je slaapt is op het YouTubekanaal van het collectief het best bekeken: ruim tachtigduizend keer. Yentl Schieman is vooral bekend als onderdeel van het duo Yentl en de Boer, samen met Christine de Boer - ook lid van Het Nieuwe Lied.

Het duo won onder andere het Amsterdams Kleinkunst Festival en de Annie M.G. Schmidtprijs, voor het beste theaterlied. Liever dat je slaapt is tot nu toe haar enige nummer dat ze solo uitbracht: 'Zo aanwezig als je lacht en als je praat/ Druk gebarend voor me staat, ik heb liever dat je slaapt/ Zo tevreden met jezelf, als je voor de spiegel staat/ Door je lange haren gaat, ik heb liever dat je slaapt.'

Maarten Ebbers

'Ik moet kotsen en word misselijk van dingen die ik zie/ Een gebruikt kapotje aan een tak, een schaafwond op een knie/ Van hagel en gele sneeuw, van hier en daar een bui/ Maar veel meer dan dat nog kots ik van een hondje met een trui.'

Maarten Ebbers trad onder andere met dit nummer Een hondje met een trui op tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival, waar hij in 2009 zowel de jury- als publieksprijs won. Daarna ging hij als cabaretier de theaters in met zijn eerste voorstelling Laat mij maar zitten.

De liedjes van Ebbers zitten vaak vol humor en zelfspot: 'Mijn familie wil echt niets meer van mij weten/ Iemand met honger wil niet eens met mij uiteten.'

Maarten Ebbers Beeld Ben van Duin
Maarten EbbersBeeld Ben van Duin

Thijs Maas

Thijs Maas won in 2007 zowel de jury- als publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij maakte twee voorstellingen én werd zelfs genomineerd voor de Neerlands Hoop.

Toch sloeg hij een andere weg in door te stoppen met cabaret. Hij richtte de band MAAS op, daarmee maakte hij een album, een ep én won hij de Vlaamse Nekka wedstrijd. Ook maakte hij samen met Wilko Sterke, voormalig lid van Het Nieuwe Lied, in samenwerking met Orkater twee theatervoorstellingen.

Vooral op de in 2015 uitgebrachte ep staan bijzondere nummers met fijnzinnige teksten: 'Niemand die de sterren telt, die leeft van wind en wijn. Alleen maar hier en nu.'

Thijs Maas Beeld Ben van Duin
Thijs MaasBeeld Ben van Duin

Eefke den Held

De oprichtster van Het Nieuwe Lied ging in 2008 koffie drinken met cabaretier Raoul Heertje. Eefke den Held had een soortgelijk idee als stand-upcomedygezelschap Comedytrain, maar dan voor singer-songwriters.

Intussen bestaat Het Nieuwe Lied uit veertien singer-songwriters. Wie online zoekt naar nummers van Den Held vindt op haar Soundcloud vijf tracks die niet meer dan honderd keer zijn beluisterd.

Zoals Alleen maar mooier: 'Ik tref de oppas met haar vriendje op mijn bank/ Ze zijn pas zestien en ik stink naar sigaretten en naar drank/ Ik word alleen maar mooier van elke dag die ik in deze rotzooi leven mag.'

Eefke den Held Beeld Ben van Duin
Eefke den HeldBeeld Ben van Duin

Flip Noorman

Samen met cabaretière Kiki Schippers is Flip Noorman één van de nieuwste aanwinsten van het collectief. Noorman won in 2014 de juryprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

De jury noemde hem een 'gevaarlijke en roofzuchtig kijkende frontman'. Na zijn winst treedt hij met zijn voorstellingen op in de theaters. Ook maakte hij meerdere soloalbums.

Op zijn laatste album Make-up maakt hij indruk, met onder andere het nummer Als tijd niet bestaat: 'Liefde, mijn liefde/ Ik wil je, ik wil je/ Ik wil je wild, ik wil je traag/ Jouw lach, jouw seks en jouw zoen/ En al dat soort dingen, die mensen doen.'

Het Nieuwe Lied, op 3 januari in Bellevue, op 5 januari in de Griffioen en op 9 januari in de Kleine Komedie.

Flip Noorman Beeld Ben van Duin
Flip NoormanBeeld Ben van Duin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden