Singapore is bosbranden Indonesië beu: teveel smog

Singapore heeft schoon genoeg van de bosbranden in buurland Indonesië. 'We gaan aandringen op definitieve actie', zei het hoofd van het milieuagentschap van de stadstaat donderdag.

Smog in Singapore Beeld ap
Smog in SingaporeBeeld ap

Door de branden keldert de luchtkwaliteit in Singapore. Het zakelijk leven in de welvarende stadstaat valt daardoor deels stil. Zo moesten verschillende bouwprojecten worden stilgelegd en werden legeroefeningen afgelast. Zelfs de bezorgdienst van fastfoodbedrijf McDonald's bleef binnen.

Veel Indonesische bossen worden illegaal in brand gestoken om plaats te maken voor palmolieplantages. Singapore riep Indonesië woensdag op de namen te overhandigen van de bedrijven die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken. Volgens de chef van het milieuagentschap hebben de landen inmiddels een spoedbijeenkomst belegd om te overleggen over het probleem.

De vervuiling in Singapore bereikte donderdag een 'gevaarlijk' niveau. Metingen kwamen uit op een ongekend 371 op de Pollutant Standards Index (PSI). De PSI is een index met een schaal van 0 tot 500, waarbij een niveau van 100 als gezond en tussen 201 en 300 als 'zeer ongezond' wordt beschouwd. In 1997 was er ook enorme vervuiling door bosbranden en toen was er een piek met 226 op de index,

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden