Sing Song

Sing Song is een aanstekelijke zomerfilm met veel muziek. De 16-jarige Jasmine doet mee aan een talentenjacht en reist naar Suriname om haar moeder op te sporen.

Sing Song Beeld -
Sing SongBeeld -

Vieze roti!" roept een vader (Maurits Delchot/rapper Negativ) als hij met zijn 16-jarige dochter Jasmine (Georgiefa Boomdijk) tijdens het eten van iets wat op boerenkool lijkt een tv-reclame voor roti ziet langskomen.

De vader in de jeugdfilm Sing Song van Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas, Tony 10) is echter geen kaaskop, maar een Surinamer, die sinds hij ruim tien jaar geleden met zijn dochter Jasmine uit Suriname is weggegaan er niets meer mee te maken wil hebben.

Zijn Surinaamse vrouw ging er met een ander vandoor, waarna hij met Jasmine, die toen een peuter was, naar Nederland vertrok, om nooit meer een voet in Suriname te zetten.

De bitterheid van Jasmines vader is begrijpelijk, maar door Suriname uit zijn leven te bannen, ontzegt hij zijn dochter de mogelijkheid om haar moeder te leren kennen. Ze heeft alleen een foto van de vrouw, die ze dolgraag eens zou willen ontmoeten.

Bitterzoet
"Je bent dat deel dat mist in mij," zingt ze tegen de foto. Zingt? Ja, want in Sing song barsten de personages geregeld uit in gezang. Jasmine krijgt de kans om op zoek te gaan naar haar moeder als ze door de voorronde komt van Sing Song, een soort Voice Kids, waarvan de finale in Suriname is.

Dat haar vader haar nooit naar Suriname zal laten gaan, lost ze op door
te liegen dat de finale in Berlijn is. In Suriname komt Jasmine achter de waarheid over haar familie en leert ze bitterzoete levenslessen.

Sing song is zoals alle films van Mischa Kamp geen in elkaar geflanst formatproduct, maar ademt zorgvuldigheid en aandacht. Anders dan de recente komedie Tuintje in mijn hart, waarin Suriname niet meer dan een exotisch decor is voor de familieavonturen van een vernederlandste Surinamer, overstijgt het in Sing Song de functie van couleur locale.

Kenny B
Het land en zijn muziekcultuur voelen niet exotisch, maar vanzelfsprekend en natuurlijk. Die authenticiteit zal te danken zijn aan de creatieve inbreng van (Nederlandse) Surinamers, onder anderen zanger Kenny B en rapper Glen Faria als enthousiaste muzikale talentencoach, en de vele Surinaamse acteurs in bijrollen.

Dat wil niet zeggen dat Sing Song vlekkeloos is, want aan het einde wordt de film steeds onrealistischer en onwaarschijnlijker. Maar de film verdient toch vier sterren om zijn authenticiteit, zorgvuldigheid en het uitstekende acteren.

Georgiefa Boomdijk, die drie jaar geleden de halve finale van Voice kKids haalde, straalt als Jasmine lef en kwetsbaarheid uit en heeft een goede stem. Ook Floris Bosma, die vorig jaar met zijn band Blupaint de Grote Prijs van Nederland won, overtuigt als de gitarist die met Jasmine meegaat naar Suriname, waarna tussen hen natuurlijk iets moois opbloeit. Sing Song is niet perfect, maar wel een aanstekelijke zomerfilm.

Sing Song

Regie Mischa Kamp
Met Georgiefa Boomdijk, Floris Bosma
Te zien in Arena, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden