Wie is de mol?

Sinds wanneer is Olcay zo vrijgevig?

Elke week probeert Het Parool je op het spoor naar de Mol te zetten. Dit is de nabeschouwing van aflevering 3, en zeker niet spoilervrij.

Wanneer Stine zichzelf naar voren schuift als penningmeester is het plots wat minder gezellig aan de ontbijttafelBeeld Screenshot NPO

Het begon zo gezellig aan de ontbijttafel. Er werd gegeten, gelachen en Olcay dronk suiker met wat koffie. En dan kaart Stine het penningmeesterschap aan. Jan, Emilio en Bella slaan af. Olcay hapt. Stine schuift zichzelf naar voren en de krekels tjilpen.

Stine wordt het niet, Olcay wel. "Ook nog eens!" zegt Art als de groep vertelt dat Olcay de penningmeester is. Een hint?

"Pacman met auto's," is hoe Ruben de eerste opdracht treffend beschrijft. De kandidaten scheuren in Georgische barrels door een regenachtig dorpje vol koeien, schapen en paarden, op de vlucht voor rode auto's.

Kudde schapen
Hoewel ook in dit spel de porto's niet ontbreken, wordt er bar weinig gebruik van gemaakt. De chaos is er niet minder om. Loes heeft wederom problemen met schakelen, Ruben zit vast tussen een kudde schapen, Simone blijft steken op een hobbel en de auto van Jan en Stine moet over de finish geduwd worden.

Zou de titel van deze aflevering - Kreupelstraat - hier van toepassing zijn? Iemand die lang genoeg in de Kreupelstraat gewoond heeft, heeft lang genoeg in de problemen gezeten. Uiteindelijk zijn het de auto's van Loes en Emilio en Olcay en Bella die de finish niet halen.

Toch wordt er 900 euro verdiend, wat de pot eindelijk eens in de plus brengt. Feest!

Voldaan wordt er een broodje gegeten. Al vindt Bella dat maar niets. Hoezo 'is jouw broodje lekker?' Kritische vragen wil ze! "Hallo! Je doet wel mee aan Wie is de Mol!"

Vrijstellingen
Dat niemand dat vergeten is, blijkt wel in opdracht nummer twee: 'Een kwestie van vertrouwen'. Knap lastig, in een spel waar de leugen regeert. Er zijn bakjes met plusgeld, mingeld, groene en zwarte vrijstellingen. Ruben vertelt, Emilio zwijgt, al kan hij Loes niet helemaal uitleggen waarom en Bella raadt aan 'heel ver in de buurt te blijven.'

Welke tactiek ook gekozen wordt, de reactie is hetzelfde: er wordt gewantrouwd. Het resultaat: min 1250 euro, een groene vrijstelling voor Jan en een zwarte voor Olcay. Opvallend is dat Olcay die vrijstelling na afloop aan Stine geeft. "Omdat we dit zo goed hebben gedaan." Sinds wanneer is mingeld ophalen goed? En hoezo is Olcay 'dit is een spelletje' Gulsen plots zo vrijgevig?

De pot staat op min 990 euro en de verhoudingen op scherp. Jan wil niemand - behalve zijn bondgenoot Emilio - nog helpen herinneren wat het kenteken van de taxi was, laat staan welke kleur sokken hij gisteren aan had. Het is ieder voor zich.

Maar, daar is Art weer en dat betekent: nieuwe ronde, nieuwe kansen. De ploeg verdeelt zich in vier 'dappere kandidaten met een goed geheugen' en vier kandidaten met 'organisatie en communicatietalent'. De opdracht: al podcast luisterend paragliden en middels een - hoe kon het ook anders - porto vragen beantwoorden van de medekandidaten.

Het gaat verbluffend goed: 1800 euro in de pot. Zelfs Olcay is trots.

Rood scherm
Tijd voor de test. Olcay verdenkt Ruben, Ruben verdenkt Simone, Loes verdenkt Emilio en Emilio verdenkt Loes. Simone verdenkt Ruben, Jan en Stine, wie Stine verdenkt weten we niet en Bella zou op dezelfde zitten als Simone maar wie dat dan precies moge zijn?

We zullen er voorlopig niet achterkomen. Bella krijgt een rood scherm. 'Nee! Nee! Nee!' klinkt het. Toch is het zo.

Wie is de Mol?
De mollotenspeculatiemolen draait op volle toeren. Vorige week vertrok Jean-Marc en of dat nog niet uniek genoeg was (nooit eerder vertrok een kandidaat vrijwillig) gaan de geruchten dat hij ook nog eens de Mol zou zijn geweest.

In de eerste week miste er een deel van Arts standaard executiepraatje "Tijd voor de test. Twintig vragen over de identiteit en het doen en laten van de Mol. Degene die het minst weet, ligt uit het spel. Behalve de Mol, die hoeft nooit naar huis."

Maar die laatste zin werd helemaal niet gezegd. Zou het zijn omdat de Mol in de volgende aflevering wel degelijk naar huis ging? In de promo voor de volgende aflevering vraagt Art aan een aantal kandidaten of ze willen weten wie de Mol is. Zou hij hier stiekem peilen wie nog open staat de nieuwe Mol te worden? De Mol weet namelijk natuurlijk zelf wél wie de Mol is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden