Han Lips kijkt tv

Sinds wanneer is Mexico ‘de bakermat van het machismo’?

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: How to be a man.

How to be a man, NPO 2. Beeld
How to be a man, NPO 2.

Dinsdagavond begon op NPO2 de zesdelige reportageserie How to be a man met Margriet van der Linden, die eerder de serie How to be gay maakte.

Om te onderzoeken hoe het is om nu man te zijn, ging ze eerst naar Mexico, ‘de bakermat van het machismo’. Lips dacht altijd dat dat Italië was, maar vooruit.

Al bij de Mexicaans-Amerikaanse grens concludeerde ze: “De Mexicanen zijn de kut-Marokkanen van Amerika geworden.” Want: “De minachting van de Amerikanen moet de Mexicaanse man diep raken. Maar de Mexicaanse man is trots en houdt van tradities.”

Die gemeenplaatsen deden het ergste vrezen. Van der Linden bleek ook het Spaans niet machtig genoeg: ze interviewde in het Engels en kreeg in het Spaans antwoord, wat de indruk wekte dat de tolk er vakkundig tussenuit was geknipt. Dat leverde aanvankelijk weinig diepgaande gesprekken op – maar wat wil je ook als je aan een paardenliefhebber vraagt wat hem dierbaarder is: zijn paard of zijn vrouw.

Gaandeweg kwam de diepgang alsnog, zoals toen ze de bewaker van de cameraploeg vroeg waarom ze eigenlijk een gewapende bewaker nodig hadden en hoe dat in de praktijk werkte. “Als ik mijn leven voor jou moet geven, dan doe ik dat,” zei de plichtsgetrouwe bodyguard.

Een 19-jarige ambulancebroeder moest een traantje wegpinken toen Van der Linden doorvroeg over de onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog. Later sloeg Van der Linden ook nog moederlijk een arm om een huilende zieken­huis­medewerker heen.

Eigenlijk ging het niet zozeer over machismo maar over Mexico en over het geweld van de drugsoorlog. En dat maakte de eerste aflevering van deze serie ook een stuk interessanter, vond Lips.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden