Sinds 'Parijs' is het aantal terreurmeldingen opgelopen tot ruim 500 per dag

Sinds de aanslagen in Parijs is het aantal terreurmeldingen in Nederland toegenomen tot ruim vijfhonderd per dag. Op de dag van de aanslag in Brussel en twee dagen daarna waren dat er ruim zeshonderdvijftig per dag, aldus de politie.

Redactie
De Brusselse politie tijdens een actie in Molenbeek. Beeld ANP
De Brusselse politie tijdens een actie in Molenbeek.Beeld ANP

De politie schetst zaterdag in een persbericht een beeld van het aantal en de aard van terrorismemeldingen. Sinds de aanslagen in Brussel op dinsdag kreeg de Nederlandse politie zo'n 2.000 terrorismemeldingen, zoals over verdachte personen of eenzame koffers.

"De aard van de meldingen loopt sterk uiteen," zegt Mario Betting, hoofdofficier van dienst bij de Landelijke Eenheid. "Kort na de aanslagen in Parijs belden veel mensen, omdat zij dachten de voortvluchtige Salah Abdeslam te zien. De afgelopen dagen gingen veel telefoontjes over achtergelaten koffers en tassen of verdachte situaties. Soms komt er om de paar minuten een nieuwe melding binnen."

De politie zegt 'elke melding serieus te nemen', maar dat sommige 'wel erg vaag zijn'. Betting: "Deze week belde iemand de politie, omdat een Arabisch uitziende man in zijn tas zat te rommelen. Daar kunnen we niet zoveel mee."

Politieactie in Zaandam
Woensdagmiddag, één dag na 'Brussel', werd er een grootscheepse politieactie in touw gezet in Zaandam. Bezoekers van de McDonald's zagen een man een vrouw die - 'iets met draadjes' - bij zich droegen in het toilet verdwijnen. De politie zette groot in: regionale eenheden, een team van de Dienst Speciale Interventies en een politiehelikopter circelde boven de stad. Nadat de vrouw tijdens de arrestatie bevelen van de politie niet opvolgt, worden waarschuwingsschoten gelost.

Betting haalt 'Zaandam' als voorbeeld aan om op het verschil tussen loos alarm en een valse melding te wijzen. Liever te veel meldingen, dan te weinig, vindt hij. "We zien gelukkig heel weinig mensen die opzettelijk een onzinmelding doen." (...) "We hebben nu en dan te maken met studentengrappen, waarbij bijvoorbeeld iemand in een auto wordt getrokken of met nepwapens zwaait. Of iemand roept op Schiphol dat 'ie een bom in zijn tas heeft."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden